Μενού
Baby reindeer
Baby reindeer | Instagram
  • Α-
  • Α+

Είναι αλήθεια πως η ζωή γράφει τις καλύτερες ιστορίες, και οι καλύτερες ιστορίες, ακόμα όσες αποτελούν μυθοπλασία, αντλούν από την προσωπική εμπειρία. Αυτό μας διδάσκει, μεταξύ άλλων, και η νέα σειρά του Netflix, Baby Reindeer, την οποία ο δημιουργός, Richard Gadd, εμπνεύστηκε μέσα από την «κόλαση» που βίωσε.

Όπως γράφει η Metro, κατά τη διάρκεια των οκτώ επεισοδίων της μίνι σειράς, ο Donny, ένας μπάρμαν (που υποδύεται ο Gadd), γίνεται στόχος της Martha (Jessica Gunning), η οποία τον γνωρίζει στην παμπ του, τον ερωτεύεται παράφορα και γίνεται stalker του.

Ο έρωτάς της μετατρέπεται σε εμμονή και σιγά-σιγά δεν μένει κάποια πλευρά της ζωής του Donny που να μην επηρεάζει αρνητικά η Martha. Ο Richard Gadd έγραψε το σενάριο που κατέληξε να γίνει σειρά, βασισμένος στην προσωπική εμπειρία που είχε από έναν διώκτη.

Ο προσωπικός του stalker

Οι διώκτες, ή stalkers, είναι άνθρωποι που αρχίζουν να ελκύονται σε βαθμό εμμονής από κάποιο άτομο, και κατακλύζονται από μη ρεαλιστικές φαντασιώσεις για την ανύπαρκτη σχέση τους. 

Αυτή η ψυχική κατάσταση τους οδηγεί στο να διώκουν το πρόσωπο που εξιδανικεύουν, προσπαθώντας, από απόσταση, να λαμβάνουν μέρος στη ζωή τους, παρακολουθώντας τους, ακολουθώντας τις κινήσεις τους, και πολλές φορές εισβάλλοντας στον προσωπικό τους χώρο και την ιδιοκτησία τους, επιμένοντας πως έχουν κάποια βαθύτερη σχέση.

«Ήθελα το Baby Reindeer να είναι τρισδιάστατο. Ήθελα να έχει αποχρώσεις. Απλώς θυμάμαι ότι η εντύπωση που είχα για τους stalkers ήταν τόσο διαφορετική από αυτό που μου συνέβη στην πραγματικότητα», είπε ο Gadd στο μέσο.

«Η εικόνα που είχα για τους stalker ήταν ότι είναι κατά βάση, κάπως ψυχοπαθείς χαρακτήρες. Αλλά απλά δεν ήταν έτσι. Ο δικός μου ήταν ένα άτομο πολύ ευάλωτο, πραγματικά», πρόσθεσε.

«Το stalking, είναι μια ψυχική ασθένεια, μια ψυχική κατάσταση. Είναι σαν, υποθέτω, ένας εθισμός σε κάποιου είδους φαντασία, και το άτομο πιστεύει ειλικρινά την πραγματικότητα στην οποία ζει».

Το Baby Reindeer αποτυπώνει τις δυσκολίες και το ψυχικό δράμα και των δύο πλευρών, καταδικάζοντας την αργόσχολη απόκριση των αρχών στις καταγγελίες του Donny, αλλά και την έλλειψη δομών και υπηρεσιών ψυχικής υποστήριξης για τη Martha.

Ο Richard Gadd είπε, τέλος, για την πρόοδο που έχει κάνει μετά από την περιπέτειά του: «Έχω κάνει πολύ δρόμο από τότε. Αλλά θα αδικούσα οποιονδήποτε διάβαζε αν έλεγα ότι ήμουν τέλειος και ότι το είχα ξεπεράσει πλήρως. Είναι μια διαδικασία και έχω κάνει πρόοδο, αλλά ακόμα κάνω αυτό το ταξίδι».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA