Μενού
mpakaliaros
Μπακαλιάρος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο μπακαλιάρος έχει συνδεθεί με την 25η Μαρτίου, καθώς την ίδια ημερομηνία είναι και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που αποτελεί μία σημαίνουσα ημέρα της νηστείας της Σαρακοστής, κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού, κρασιού και ψαριού.

Ο μπακαλιάρος είναι όμως αλμυρός, γι' αυτό άλλωστε και συνοδεύεται με σκορδαλιά. Πολλοί λοιπόν ξαλμυρίζουν το συγκεκριμένο ψάρι. Πώς γίνεται όμως αυτό;

Πώς ξαλμυρίζεται ο μπακαλιάρος

Αρχικά ξεπλένουμε καλά τον μπακαλιάρο κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Μετά τον τοποθετούμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή λεκάνη με κρύο νερό όπου τον αφήνουμε από 12 ώρες και μέχρι 36 ώρες ανάλογα με την ποσότητα.

Ο μπακαλιάρος θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο νερό και για αυτό το λόγο τον σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βάζουμε από πάνω ένα βαρύ αντικείμενο. Έτσι μένει μέσα στο νερό και ξαλμυρίζεται σωστά.

Αλλάζουμε το νερό όσο πιο συχνά μπορούμε, κρατώντας τον μπακαλιάρο μέσα και γεμίζουμε το σκεύος με φρέσκο νερό. Κόβουμε και δοκιμάζουμε ένα μικρό κομμάτι και το βράζουμε σε λίγο νερό για λίγα λεπτά: το ψάρι πρέπει να έχει μια νόστιμη αλμύρα αλλά να μην έχει πολύ αλάτι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA