Μενού
Κοτόσουπα αυγολέμονο
Κοτόσουπα αυγολέμονο | YesPhotographers/Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με τον υδράργυρο να έχει κάνει βουτιά αυτό το Σαββατοκύριακο, τι καλύτερο από μία κοτόσουπα αυγολέμονο για να ζεσταθούμε. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει μέσα από απλά βήματα πώς να τη φτιάξουμε κοτόσουπα αυγολέμονο, ενώ μοιράζεται μαζί μας και τα μικρά μυστικά της επιτυχίας.

Υλικά για την κοτόσουπα αυγολέμονο 

  • 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γραμ.
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • 1 φλ. ζυμαρικά μικρά
  • 1 κ.γ κορν φλάουρ
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια

Η εύκολη συνταγή για νόστιμη κοτόσουπα 

Το κοτόπουλο

  • Το βάζουμε πρώτα σε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα, και προσθέτουμε τα λαχανικά
  • Σκεπάζουμε με περίπου 3 λίτρα νερό, για να το καλύπτει τελείως
  • Αφήνουμε να πάρει βράση
  • Ξαφρίζουμε στα πρώτα λεπτά του βρασμού όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, αφαιρώντας τον με μία κουτάλα
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά
  • Το αφαιρούμε και το βάζουμε σε μία πιατέλα, όπου και το διατηρούμε ζεστό και σκεπασμένο

Η σούπα

  • Τη σουρώνουμε. Αφαιρούμε τα λαχανικά
  • Τη βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζυμαρικό ή ρύζι
  • Βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι
  • Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να κοπεί ο βρασμός
  • Περιμένουμε λίγα λεπτά

Το αυγολέμονο

  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμόνι
  • Σε ένα μπόλ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και λίγο λίγο ρίχνουμε -συνεχίζοντας το χτύπημα- το λεμόνι
  • Παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και αραιώνουμε, για να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία των αυγών, πάντα χτυπώντας το μίγμα με σύρμα

Το δέσιμο

  • Περιχύνουμε τη σούπα με το αυγολέμονο ανακινώντας τα υλικά
  • Αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντάς την τακτικά
  • Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ, και ψιλοκόβουμε σε κάθε μπολ λίγο κοτόπουλο

Μικρά μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • Διαλέγουμε κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και ίσως χρειαστεί παραπάνω χρόνος μαγειρέματος. Εσείς θα δείτε πότε θα μαλακώσει το ψαχνό
  • Μην αφαιρέσετε τίποτα πριν βράσετε το κοτόπουλο. Αφού το βράσετε όμως και πάρετε όλη τη νοστιμιά του, μπορείτε εύκολα με μια κουτάλα να αφαιρέσετε το περιττό λίπος από την επιφάνεια του ζωμού. Παρεμπιπτόντως, αυτό το λίπος που θα αφαιρέσετε, είναι ιδανικό για να ψήσετε πατάτες.
  • Κρεμμύδι, καρότο και σέλερι ή σέλινο (είναι η Αγία τριάδα της κουζίνας) για την πιο νόστιμη, κλασική
  • Δάφνες, μπαχαρικά και δεντρολίβανο, δεν χωράνε. Μπορείτε να παίξετε με ό,τι υλικά σας αρέσουν, αλλά η γεύση της κλασική λατρεμένης σούπας φτιάχνεται με πολύ λίγα υλικά.
  • Ξαφρίζουμε την κοτόσουπα όταν σχηματίζεται αφρός στην επιφάνειά της
  • Χρησιμοποιούμε λίγο κορν φλάουρ αν θέλουμε να την ξαναζεστάνουμε μετά από ώρες και να διατηρηθεί η βελούδινη υφή της.
  • Είναι σημαντικό ότι αν προσθέσετε  ρύζι, ζυμαρικό ή τραχανά να είναι σε μικρή ποσότητα για να μην πήξει και γίνει βαριά. Επίσης, αν κάνετε μεγάλη ποσότητα, αποφύγετε το ρύζι γιατί αν μείνει ώρες, λιώνει και πήζει ο ζωμός.
  • Το κοτόπουλο που θα περισσέψει είναι ιδανικό για να φτιάξετε φανταστική κοτοσαλάτα
  • Γίνεται και χωρίς ζυμαρικά, σαν βελουτέ
  • Όταν πλένετε το κοτόπουλο σε τρεχούμενο νερό, θέλει μεγάλη προσοχή γιατί με το πιτσίλισμα, σκορπίζονται ολόγυρα νερά από το κοτόπουλο. Αυτό που σας συνιστώ είναι να βάλετε το κοτόπουλο σε μια βαθιά μπασίνα γεμάτη νερό και να το ξεπλύνετε χωρίς να πετάγονται πιτσιλιές ολόγυρα. Αμέσως μετά, απολυμάνετε τα χέρια σας και τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε καθώς και τις επιφάνειες της κουζίνας που το ακουμπήσατε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA