Μενού
Κορμός σοκολάτας
Κορμός σοκολάτας | (Shutterstock)
  • Α-
  • Α+

Φτιάξτε έναν απολαυστικό κορμό με σοκολατένιο παντεσπάνι και γέμιση από μους σοκολάτας με φρούτα του δάσους, με τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.

Τα υλικά για τη συνταγή

Για το παντεσπάνι

  • 3 αυγά, μεσαία
  • 90 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 110 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 20 γρ. κακάο, + εξτρα για το ταψί
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 40 γρ. κονιάκ
  • βούτυρο, για το ταψί, όπως γράφει το akispetretzikis.com

Για τη μους σοκολάτας

  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 130 γρ. γάλα πλήρες
  • 20 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για τη σύνθεση

50 γρ. μύρτιλα (blueberries)
50 γρ. σμέουρα (raspberries)
50 γρ. μαύρα μούρα (blackberries)
Για το σερβίρισμα
50 γρ. σμέουρα (raspberries)
50 γρ. μύρτιλα (blueberries)
½ κ.σ. άχνη ζάχαρη
φύλλα δυόσμου.

Εκτέλεση συνταγής

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη βανιλίνη και το αλάτι, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28x36 εκ. με χαμηλό γείσο, αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με κακάο. 
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει τελείως.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο το παντεσπάνι με το κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη να το απορροφήσει.

Για τη μους σοκολάτας

  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το γάλα, το κονιάκ και τον καφέ, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  • Προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως και να έχουμε μια λεία γκανάς.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά να κρυώσει.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σχετικά αραιή σαντιγί. 
  • Μεταφέρουμε την γκανάς σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει καλά, σύμφωνα με το akispetretzikis.com

Για τη σύνθεση

  • Αφαιρούμε τη μους από το ψυγείο και ανακατεύουμε ελαφρώς με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  • Αφαιρούμε το παντεσπάνι από το ταψί μαζί με τη λαδόκολλα, το τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας με τη μικρή πλευρά να βρίσκεται μπροστά μας και απλώνουμε με τη σπάτουλα τα ⅔ από τη μους σε όλη την επιφάνεια.
  • Ρίχνουμε τα φρούτα του δάσους ολόκληρα σε όλη την επιφάνεια και τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας ξεκινώντας από τη μικρή πλευρά. (Μπορούμε να τυλίξουμε τον κορμό και από τη μεγάλη πλευρά αν θέλουμε να γίνει πιο μακρύς και λεπτός.)
  • Κόβουμε τη λαδόκολλα που περισσεύει και αφήνουμε αυτήν κάτω από τον κορμό για να τον μεταφέρουμε πιο εύκολα.
  • Απλώνουμε την υπόλοιπη μους με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια του κορμού.
  • Τοποθετούμε το ρολό με τη λαδόκολλα σε ένα ταψί και το μεταφέρουμε στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο, μεταφέρουμε το ρολό σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φρούτα του δάσους και φύλλα δυόσμου.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA