Μενού
Ανεμιστήρας οροφής σε σπίτι
Ανεμιστήρας οροφής σε σπίτι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Για να διατηρούμε το σπίτι μας δροσερό το καλοκαίρι, οι περισσότεροι από εμάς καταφεύγουμε στη λύση του κλιματιστικού. Τα τελευταία χρόνια όμως, με τα τσουχτερά κόστη της ενέργειας, επανέρχεται δυναμικά ο παλιός, καλός ανεμιστήρας οροφής.

Σύμφωνα με το Cnet, οι ανεμιστήρες, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε έως και 2 βαθμούς Κελσίου πιο δροσεροί. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε με μία πολύ απλή προσαρμογή, πατώντας ένα κουμπί στη συσκευή σας.

Ανεμιστήρας - Το κόλπο με το κουμπί

Το συγκεκριμένο κουμπί που διαθέτουν πολλοί ανεμιστήρες οροφής, απλά αλλάζει την κατεύθυνση περιστροφής του. Για να εφαρμόσετε αυτό το κόλπο με ασφάλεια, σιγουρευτείτε πως ο ανεμιστήρας είναι πλήρως απενεργοποιημένος και δεν γυρίζει.

Τότε, ψάξτε για το συγκεκριμένο κουμπί, το οποίο έχει συνήθως τη μορφή συρόμενου διακόπτη. Αν ο ανεμιστήρας σας γυρνά δεξιόστροφα, σπρώχνοντας τον αέρα προς τα κάτω, αυτό το κουμπί θα αλλάξει την περιστροφή σε αριστερόστροφη, ρουφώντας τον αέρα προς τα πάνω.

Τι κατορθώνει όμως αυτό; Πολύ απλά, περισσότερη και γρηγορότερη κυκλοφορία του κρύου αέρα. Ως γνωστόν, ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος από τον ζεστό, με αποτέλεσμα να «κατακάθεται» χαμηλά στο δωμάτιο.

Αυτό όμως σημαίνει πως η ατμόσφαιρα εντός είναι πιο ζεστή πάνω από το ύψος της μέσης, ειδικά αν δεν λειτουργεί το κλιματιστικό.

Με τον ανεμιστήρα στην αντίθετη ρύθμιση, δημιουργεί ένα ρεύμα που σπρώχνει τον κρύο αέρα προς τα πάνω, και τον διαχέει σε όλο τον χώρο. Αν και αυτό δεν επηρεάζει την πραγματική θερμοκρασία, ωστόσο αυξάνει την αίσθηση δροσιάς, και ψύχει πιο αποτελεσματικά το σώμα μας.

Για βέλτιστα αποτελέσματα, καλό είναι ο ανεμιστήρας να χρησιμοποιείται μαζί με το κλιματιστικό, το οποίο μπορούμε να ανοίγουμε κατά διαστήματα, για να γλιτώνουμε έτσι ρεύμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA