Μενού
Φριτέζα αέρος
Φριτέζα αέρος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η φριτέζα αέρος (air fryer), κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο στις κουζίνες των νοικοκυριών, λόγω της ευκολίας στη χρήση, της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και του τρόπου μαγειρέματος που δεν απαιτεί πολύ λάδι και περιττά λιπαρά.

Ωστόσο, όπως γράφει και το LADBible, ειδικοί προειδοποιούν πώς η συσκευή αυτή δεν είναι πανάκεια, αφού για να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη, θα πρέπει να κάνουμε λελογισμένη χρήση της, και να προσέχουμε τις βάζουμε στον κάδο μαγειρέματος.

Ειδικότερα, η διαιτολόγος Brenda Peralta εξήγησε ότι το μαγείρεμα μπέικον και παρόμοιων αλλαντικών σε φριτέζα αέρος μπορεί να προκαλέσει χάος στην κουζίνα, καταρρίπτοντας στην ουσία την χρησιμότητά της.

Μπέικον
Μπέικον | Shutterstock

Το μπέικον «καίει» τη φριτέζα αέρος

Αυτό διότι το μπέικον είναι ένα κομμάτι του χοίρου με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αν και οι φριτέζες αέρος έχουν έναν μικρό κάδο διαλογής για να συγκεντρώνουν τα περιττά λίπη από το μαγείρεμα, το μπέικον περιέχει υπερβολική ποσότητα, με αποτέλεσμα επίσης να τα αποβάλλει πιο γρήγορα.

Ως αποτέλεσμα, πολλές φορές τα λίπη που συσσωρεύονται μέσα στη φριτέζα καταλήγουν να καίγονται, εκλύοντας έναν πυκνό καπνό όταν ανοίξουμε τη συσκευή, μετατρέποντας την κουζίνα σε «τεκέ».

Ακόμα, κάποια από τα στερεά υπολείμματα στο άφθονο υγρό λίπος μπορεί να απανθρακωθούν και να προσκολληθούν ως κάρβουνο στα τοιχώματα της φριτέζας, κάνοντας το καθάρισμα δύσκολο και το περαιτέρω μαγείρεμα ανθυγιεινό.

Πέραν αυτών, το air fryer είναι μακράν η χειρότερη συσκευή για το σωστό μαγείρεμα του μπέικον. Καθώς οι φέτες του χρειάζεται να έρχονται σε πλήρη επαφή με πυρωμένη επιφάνεια για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα, η φριτέζα αέρος, με τη μικρή της επιφάνεια, δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Συνεπώς, το μπέικον θα καταλήγει είτε παραμαγειρεμένο και ξηρό, είτε σχεδόν ωμό σε συγκεκριμένα σημεία.

Η σιωπηλή «σπατάλη»

Ειδικοί προειδοποιούν περαιτέρω για την ορθή χρήση της φριτέζας αέρος. Αν και θεωρείται εξαιρετικά οικονομική συσκευή, αναλογικά με την ποσότητα που μαγειρεύει, ένα «τσουχτερό» για τις τσέπες μας λάθος είναι όταν την αφήνουμε στην πρίζα. 

Ο James Longley, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας αξιολόγησης συσκευών Utility Bidder, λέει επ' αυτού: «Οι φριτέζες, όπως πολλές άλλες συσκευές κουζίνας, συνεχίζουν να αντλούν ηλεκτρισμό ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται ενεργά, αν παραμένουν συνδεδεμένες στην πρίζα».

«Αν και η κατανάλωση ρεύματος όταν είναι απενεργοποιημένη είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με όταν η συσκευή μαγειρεύει ενεργά, μπορεί να συμβάλει μακροχρόνια στη σπατάλη και να δημιουργήσει πιθανούς κινδύνους ασφαλείας εάν αφεθεί χωρίς επίβλεψη».

Δείτε επίσης:

Δυστύχημα στον Πειραιά: Εννέα συλλήψεις για την κατάρρευση κτιρίου με τον νεκρό αστυνομικό

Η κρυφή παραλία με τη λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά που είναι 2 ώρες από την Αθήνα

Μάνος Ιωάννου: «Ο Θανάσης Ευθυμιάδης πριν βγει στο θέατρο έκανε γιόγκα, τον είχα για μ@λ@κ@»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA