Μενού
Γυναίκα στο Σύνταγμα τρώει παγωτό
Staycation στιγμή Αθήνα | Shuttertock
  • Α-
  • Α+

Το παγωτό είναι η πιο νόστιμη και αναζωογονητική απόλαυση, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Παγωτό σε ξυλάκι, χωνάκι ή σε κυπελλάκι, οι διακοπές του καλοκαιριού - και όχι μόνο - έχουν συνδυαστεί με ένα παγωτό στο χέρι.

Συνήθως παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και άλλα συστατικά που καταψύχονται και αναμειγνύονται χαρίζοντας ένα κρεμώδες, πλούσιο επιδόρπιο. Διάφορα αρώματα όπως βανίλια ή κακάο, φρούτα ακόμη και μπαχαρικά προστίθενται στο παγωτό.

Παιδιά διαλέγουν παγωτά.
Παιδιά διαλέγουν παγωτά. | Shutterstock

Ποια είναι τα πιο υγιεινά παγωτά;

Ο στίβος του παγωτού παρουσιάζει μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά από διαφορετικές γεύσεις και επιλογές. Όταν επιλέγετε ανάμεσα σε παγωτά, οι ειδικοί συνιστούν να συγκρίνετε τις λίστες συστατικών και τις διατροφικές ετικέτες.

Συστατικά που αναγνωρίζεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Today.com τα υλικά είναι το κλειδί για μια υγιεινή επιλογή παγωτού«Ψάχνω για παγωτό φτιαγμένο με πραγματικά συστατικά, όπως κρέμα, γάλα, ζάχαρη, εκχύλισμα βανίλιας και κρόκους αυγών», λέει η διατροφολόγος Largeman-Roth. Όσον αφορά τα αρώματα, η Largeman-Roth συνιστά επίσης να αναζητάτε πραγματικά συστατικά, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.

Παγωτό στην Αθήνα
Παγωτό στην Αθήνα | Shutterstock

Λιγότερη προσθήκη ζάχαρης

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη ανά μερίδα, λένε οι ειδικοί. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στις γυναίκες να περιορίζουν τα συνολικά προστιθέμενα σάκχαρα σε 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) την ημέρα, ενώ οι άνδρες στα 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) την ημέρα.

Λιγότερη κρέμα

Το gelato που δεν είναι τόσο κρεμώδες μπορεί επίσης να είναι πιο υγιεινή επιλογή καθώς περιέχει λιγότερη κρέμα και επομένως λιπαρά από το παραδοσιακό παγωτό.

Προτιμήστε το σπιτικό

Όταν φτιάχνετε παγωτό στο σπίτι, είναι πιο εύκολο να ελέγξετε την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης. Για να δώσετε στο σπιτικό παγωτό σας μια υγιεεινή διατροφική ώθηση, οι ειδικοί συνιστούν να επιλέξετε πιο υγιεινές γεύσεις, όπως φρέσκα φρούτα, μούρα, ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα ή σκόνη matcha.Τα μπαχαρικά όπως η κανέλα, το τζίντζερ, ακόμα και ο κουρκουμάς μπορούν να προσθέσουν μια υπέροχη γεύση και οφέλη για την υγεία.

Παγωτό στις Κυκλάδες
Τρώγοντας παγωτό στο νησί της Μυκόνου. | Shutterstock

Οι πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις παγωτού:

1. Παγωμένο γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γνωστό ότι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και της καρδιάς και πολλά άλλα. Το παγωμένο γιαούρτι θα έχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το παγωτό, συχνά περίπου στο μισό, λέει ο Largeman-Roth.

2. Popsicles

Τα popsicles είναι μια νόστιμη, αναζωογονητική απόλαυση τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Συνήθως έχουν λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από το παραδοσιακό παγωτό και υπάρχει μεγάλη ποικιλία τύπων με διαφορετικά συστατικά. Προτιμήστε αυτά που είναι από φρούτα, νερό και ζάχαρη, χωρίς τεχνητά χρώματα και γεύσεις.

popsicles
popsicles | Shutterstock

3. Σορμπέ

Το σορμπέ παρασκευάζονται με πάγο, φρούτα, χυμό φρούτων και άλλα συστατικά. «Το σορμπέ μπορεί να είναι μια αναζωογονητική επιλογή, ειδικά αν αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά», λέει ο διαιτολόγος Largeman-Roth.

Το σορμπέ έχει συχνά λιγότερα λιπαρά και θερμίδες και επιπλέον βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε φρούτα. Αλλά το σορμπέ έχει συχνά περισσότερη ζάχαρη ανά μερίδα από το παγωτό - 34 γραμμάρια έναντι 25 γραμμάρια σε μια μερίδα δύο τρίτων φλιτζανιών, λέει ο Largeman-Roth.

Εν κατακλείδι, αν αγαπάτε το παγωτό, δεν χρειάζεται να το αποφεύγετε με κάθε κόστος. Απλώς καταναλώστε μια μικρότερη μερίδα.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA