Μενού
Άνδρας ακούει φωνητικό μήνυμα
Άνδρας στο κέντρο της Αθήνας ακούει φωνητικό μήνυμα | Shutterstock.
  • Α-
  • Α+

Θα τους δεις στο λεωφορείο να σκρολάρουν ή να κρατούν το κινητό με το ηχείο στο ένα αυτί. Να περνούν το δρόμο μιλώντας με σοβαρό ύφος στη συσκευή του κινητού τους. Ακόμη και μέσα στο μετρό που δεν πιάνει το σήμα ή περιμένοντας να πληρώσουν όσο ετοιμάζεται ο καφές για take away.

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να τους βρεις σε μια κλήση τηλεφώνου;

Πρόσφατη έρευνα που έφερε στο φως ο BBC έδειξε πως το 1/4 της ηλικιακής ομάδας 18-34 δεν απαντούν ποτέ στο τηλέφωνο.  Οι ερωτηθέντες πολύ απλά απαντούν ότι αγνοούν τον ήχο του τηλεφωνήματος, το βάζουν στο αθόρυβο, ή απαντούν μέσω μηνύματος.

Κοπέλα ακούει τα φωνητικά μηνύματα των φίλων της.
Κοπέλα ακούει τα φωνητικά μηνύματα των φίλων της. | Shutterstock.

Η έρευνα του Uswitch σε 2.000 άτομα διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν το 70% των ηλικιών 18-34 προτιμούν ένα μήνυμα από ένα τηλεφώνημα.

Πώς όμως γεννήθηκε μια ολόκληρη γενιά μηνυμάτων;

Για τις μεγαλύτερες γενιές, το να μιλούν στο τηλέφωνο είναι κάτι το φυσιολογικό. Οι γονείς μας πέρασαν τα εφηβικά τους χρόνια να τσακώνονται με τα αδέρφια τους για το σταθερό τηλέφωνο στο διάδρομο. Στα γενέθλια και τις γιορτές, τα χρόνια πολλά μέσω κλήσης ήταν μονόδρομος για να ευχηθείς στη θεία Μαρία ή τον θείο Δημήτρη. 

Από το 2004 και ύστερα γεννήθηκε μια γενιά που προτιμούσε να στέλνει μηνύματα από το να ξοδεύει τις «μονάδες της». Και κάπως έτσι γεννήθηκε μια γενιά γραπτών μηνυμάτων: οι κλήσεις κινητών τηλεφώνων ήταν για επείγουσες περιπτώσεις και το σταθερό τηλέφωνο χρησιμοποιόταν σπάνια, κυρίως για εκείνα τα οικογενειακά τηλέφωνα με τους παππούδες και τις θείες.

Η Δρ. Elena Touroni, σύμβουλος ψυχολόγος, εξηγεί ότι οι νέοι δεν ανέπτυξαν τη συνήθεια να μιλούν στο τηλέφωνο και σήμερα αισθάνονται δικαίως περίεργα να επικοινωνούν μέσω αυτού. Μια κλήση στο κινητό μπορεί να κάνει τους νέους να ανησυχούν ότι συνέβη κάτι όταν το τηλέφωνό τους αρχίσει να χτυπά, ή κυρίως όταν ανάβει η οθόνη, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων κάτω των 35 ετών έχει τα κινητά στο mute.

Κοπέλα μιλάει στο κινητό
Κοπέλα μιλάει στο κινητό | Shutterstock.

Περισσότεροι από τους μισούς νέους που απάντησαν στην έρευνα της Uswitch παραδέχθηκαν ότι πίστευαν ότι μια απροσδόκητη κλήση σημαίνει άσχημα νέα και συσχετίζεται με κάτι κακό.

«Καθώς οι ζωές μας γίνονται πιο πολυάσχολες και τα ωράρια εργασίας πιο απρόβλεπτα, έχουμε λιγότερο χρόνο να καλέσουμε έναν φίλο απλά για να καλύψουμε τη διαφορά. Οι τηλεφωνικές κλήσεις, λοιπόν, δεσμεύονται για τα σημαντικά νέα στη ζωή μας, τα οποία συχνά μπορεί να είναι περίπλοκα και δύσκολα» λέει ο 26χρονος Jack Longley, προσθέτοντας ότι επίσης δεν απαντά ποτέ σε άγνωστους αριθμούς.

Το να μην μιλάνε στο τηλέφωνο φυσικά δεν σημαίνει ότι οι νέοι δεν επικοινωνούν με τους φίλους τους - οι ομαδικές συνομιλίες στέλνουν ειδοποιήσεις στο κινητό όλη την ημέρα.

Πολλές από αυτές τις συνομιλίες πραγματοποιούνται πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο Instagram όπου είναι ευκολότερο να ανταλλάσσουν εικόνες και βίντεο μαζί με κείμενα.

Συνομιλία στο κινητό
Συνομιλία στο κινητό. | Shutterstock.

Η μάστιγα των φωνητικών μηνυμάτων

Ενώ όλοι συμφωνούμε ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις είναι ένα μεγάλο «όχι», η χρήση φωνητικών μηνυμάτων έχει διχάσει τις νεότερες γενιές.

Στην έρευνα του Uswitch, το 37% των ατόμων 18-34 λένε ότι τα φωνητικά μηνύματα είναι η προτίμησή τους για επικοινωνία. Συγκριτικά, μόνο το 1% των ατόμων ηλικίας 35 έως 54 ετών προτιμά τα φωνητικά μηνύματα από μια κλήση.

Τόσο τα κείμενα όσο και τα φωνητικά μηνύματα επιτρέπουν στους νέους να συμμετέχουν στις συνομιλίες με τον δικό τους ρυθμό και τους επιτρέπουν να δίνουν πιο στοχαστικές και μελετημένες απαντήσεις.

Μπορεί να χαθεί έτσι η αμεσότητα στις ανθρώπινες σχέσεις;

Άνθρωποι με κινητά
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΤ/EUROKINISSI)

Όταν επικοινωνούμε προφορικά, υπάρχει το αίσθημα της σύνδεσης και της αλληλεπίδρασης συναισθηματικά, επαγγελματικά ή προσωπικά. Αυτή η σύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά στον χώρο εργασίας.  Με την προτίμηση στη μη λεκτική επικοινωνία και την τάση να δουλεύουμε από το σπίτι, χάνουμε την ικανότητα για απρογραμμάτιστες και ανεπίσημες συνομιλίες.

Είναι και αυτή η αίσθηση της εγγύτητας και της σύνδεσης με τους ανθρώπους που μένει στο τέλος της ημέρας.

Το στοίχημα πέρα από τις ανθρώπινες σχέσεις ωστόσο, αφορά και τα επίπεδα συγκέντρωσης και αυτοπεποίθησης του ατόμου που αποφεύγει τα τηλεφωνήματα. Το να απαντάς σε μια κλήση προϋποθέτει να αφιερώθεις εξ ολοκλήρου σε ένα άλλο άτομο και μια συζήτηση για κάποιο χρονικό διάστημα. Πολλοί θεωρούν ότι μια κλήση παρεμβαίνει στον προσωπικό χώρο του άλλου γι' αυτό επιθυμούν το μήνυμα δίνοντας στον εαυτό τους το χρόνο για απάντηση που επιθυμούν οι ίδιοι.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται αντιληπτό πως τα δεδομένα επικοινωνίας έχουν αλλάξει και ίσως και οι μεγαλύτερες γενιές θα πρέπει να εξερευνήσουν περισσότερο την μαγεία του γραπτού κειμένου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA