Ένα από τα βασικά εδέσματα που βρίσκονται στο τραπέζι για την Καθαρά Δευτέρα είναι ο χαλβάς. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς δίνει τη συνταγή για χαλβά με ταχίνι. Εύκολος, νόστιμος και με λίγα υλικά από το argiro.gr.
Υλικά για τον χαλβά με ταχίνι
- 50 γρ. νερό
- 100 γρ. γλυκόζη
- 150 γρ. καβουρδισμένα ολόκληρα αμύγδαλα ή φυστίκια Αιγίνης ψίχα (ωμά)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 600 γρ. ταχίνι
- 1/3 κ.γ. ξυνό (λεμόν τουζού)
- 1/2 κ.γ. βανίλια υγρή
Εκτέλεση
- Επιλέγουμε ένα ταχίνι της αρεσκείας μας. Ό,τι επιλέξετε, αυτό θα καθορίσει το χρώμα του.
- Δηλαδή ανοιχτό ή σκούρο χρώμα.
- Αν είναι λευκό προέρχεται από αποφλοιωμένο επεξεργασμένο σουσάμι ενώ αν είναι σκούρο από ολικής άλεσης με τον φλοιό του σουσαμιού.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι.
- Προσθέτουμε τη βανίλια.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
- Τότε, προσθέτουμε το ξυνό (λεμον τουζού) κι αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και να γίνει καραμέλα.
- Πρέπει να φτάσει στην θερμοκρασία των 118°C βαθμούς.
- Αν δεν έχεις θερμόμετρο, δες παρακάτω οδηγίες.
- Όταν ειναι ετοιμο, το χρώμα θα σκουρύνει.
- Χρειάζονται γύρω στα 4 λεπτά.
- Τότε αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Για να ελέγξεις την θερμοκρασία, ρίχνεις λίγη καυτές σταγόνες της σε ένα πιάτο με νερό.
- Αν τις πιάσεις στα δάχτυλα σου τότε είναι είναι έτοιμη.
Για το ζύμωμα
- Με μίξερ χειρός, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε την ξανθιά καραμέλα.
- Όσο την χτυπάμε αλλάζει χρώμα, γίνεται λευκή και θα σας θυμίσει βανίλια υποβρύχιο σε ρευστή μορφή.
- Την προσθέτουμε λίγη λίγη στο μπολ με το ταχίνι και με ξύλινη κουτάλα την αναδιπλώνουμε.
- Συνεχίζουμε να προσθέτουμε όσο ακόμα είναι ζεστή αναδιπλώνοντας την.
- Όσο είναι ζεστό, είναι μαλακό και αναδιπλώνεται εύκολα με την σπάτουλα.
- Όσο όμως κρυώνει θα σφίγγει.
- Σιγά σιγά λοιπόν αρχίζει και σφίγγει και πλέον με την κουτάλα είναι δύσκολο να τον δουλέψετε.
- Εχει πέσει η θερμοκρασία και μπορείτε να τον ζυμώσετε στο χέρι.
- Είναι έτοιμος όταν από το ζύμωμα γίνει ελαστικός, με σφιχτή υφή και δεν σκορπίζονται τα υλικά.
- Έτσι σιγά σιγά με το δίπλωμα, δημιουργεί ίνες.
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια Αιγίνης ή όποιο ξηρό καρπό θέλουμε.
- Συνεχίζουμε να διπλώνουμε-ζυμώνουμε.
- Όσο πιο πολύ τον διπλώνουμε τόσο πιο πολλές ίνες θα αποκτήσει.
- Πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα ή φιστίκια ολόκληρα και σπασμένα, μια μικρή φόρμα σιλικόνης ή μικρό μπολ.
- Το βάζουμε μέσα και πιέζουμε πολύ καλά με τα χέρια να κολλήσει στα φιστίκια και να ισιώσει η επιφάνεια του.
- Το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα στον πάγκο μας να σταθεί για 4 με 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μετά τον ξεφορμάρουμε.
- Κόβουμε σε φέτες ή μικρά κομμάτια μπουκιές.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.