Μενού
Τσουρέκι
Τσουρέκι | (Shutterstock)
  • Α-
  • Α+

Τα πιο αφράτα και φουσκωτά πασχαλινά τσουρέκια που έχετε φτιάξει είναι αυτά. Φανταστική συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr βήμα βήμα. 

Υλικά 

Για την ενεργοποίηση της μαγιάς

  • 100 γρ. μαγιά νωπή
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. χλιαρό νερό

Για το διάλυμα αυγού

  • 1 κρόκο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 2 κρόκους από μεγάλα αβγά
  • 350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 1.100 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα σε σκονη
  • 2 κ.γ. κοφτά μαχλέπι κοπανισμένο
  • 50 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
  • Φιλέ αμύγδαλου.

Βήμα βήμα η συνταγή

Ενεργοποίηση μαγιάς

  • Ξεκινάμε τη συνταγή για τσουρέκια αφράτα, ενεργοποιώντας πρώτα τη μαγιά.
  • Τη διαλύουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό.
  • Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά για τα τσουρέκια.
  • Αν δεν βρείτε φρέσκια μαγιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 φακελάκια ξερή μαγιά που θα την ενεργοποιήσετε όπως ακριβώς σας λέω παραπάνω.

Για τη ζύμη

  • Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα.
  • Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο.
  • Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι για τσουρέκι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το μαχλέπι με τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη).
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
  • Ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες.
  • Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.
  • Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη.
  • Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη.
  • Τη βάζουμε στον κάδο ή σε μεγάλο μπολ (υπολογίστε ότι στο τέλος θα πάρει 3 φορές τον όγκο της) και την σκεπάζουμε καλά να μην κάνει πέτσα.
  • Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.

Για το πλάσιμο - φούσκωμα

  • Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 3 μέρη (3 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια αφράτα θέλουμε.
  • Πλάθουμε τα Πασχαλινά τσουρέκια.
  • Τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
  • Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες.
  • Γίνονται τριπλάσια.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ τα χτυπάμε με ένα πιρούνι και αλείφουμε ολόγυρα τα εύκολα τσουρέκια για το Πάσχα.
  • Αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (γιατί με το άλειμμα συρρικνώνονται και πέφτουν ελαφρά).
  • Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C αέρα για 40 λεπτά περίπου. Αν πάρουν γρήγορα χρώμα εξωτερικά, ανοίξτε λίγο την πόρτα του φούρνου να πέσει η θερμοκρασία του ή χαμηλώστε ελαφρά το φούρνο σας ώστε να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα.
  • Αν τα πασχαλινά τσουρέκια είναι μικρά θέλουν λιγότερο χρόνο ψησίματος. Περίπου 20 λεπτά.
  • Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά τα πασχαλινά μας τσουρέκια.
  • Αυτή η δόση μας δίνει ζύμη τσουρεκιού γύρω στα 2.300 γρ. έτοιμη ζύμη για πλάσιμο.
  • Μπορείτε να φτιάξετε 3 μεγάλα τσουρέκια ή πολλά μικρότερα.
  • Αν φτιάξατε 3 μεγάλα είναι πιο σωστό να χρησιμοποιήσετε 3 ταψιά γιατί φουσκώνουν πολύ.
  • Αν πλάσετε μικρά τσουρέκια για το Πάσχα, αφήστε αρκετό χώρο μεταξύ τους γιατί γίνονται διπλάσια.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αναφέρει ότι ο χρόνος αναμονής για να σας γίνουν τα πασχαλινά τσουρέκια όπως περιγράφονται είναι γύρω στις 5 ώρες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA