Μενού
tsipoyro
  • Α-
  • Α+

Τσιπουράδικο, ρακάδικο, καφενείο φιλικό προς κάθε επισκέπτη με κάθε πορτοφόλι. Αυτό είναι το είδος του χώρου εστίασης που θα περιγράψουμε παρακάτω. Πρόκειται για εκείνο το μέρος που θα νιώσεις οικεία, σαν στο σπίτι σου, εκεί που θα βγεις ραντεβού - και εννέα στις δέκα φορές θα πάει καλά - ή με την παρέα σου, ή ακόμα και με τους γονείς σου.

Βρήκαμε πέντε μέρη στην Αθήνα κι ένα στον Πειραιά που μπορείς να πιεις ένα τσιπουράκι και να δοκιμάσεις νόστιμους μεζέδες σαν άνθρωπος. Enjoy (και σε παρακαλώ, μη λες «καλή απόλαυση» στους γύρω σου, κακές απολαύσεις δεν υπάρχουν). 

(Έχεις και δεύτερη επιλογή εδώ, για ταβερνάκια)

Το Λέσβιον

Εδώ το σύστημα που παίζεις είναι απλό και ξεκάθαρο: Επιλέγεις τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο, χύμα από τη Λήμνο ή και σε ποτήρι. Το συνοδεύεις με ψαρομεζέδες τύπου, σαρδέλα, λακέρδα, ρίκια ή παλαμίδες, ή και κανονικά ψάρια μερίδα όπως μπαρμπουνάκι και κουτσομούρα. Το τηγάνι τους είναι θαυματουργό, το Λέσβιον είναι σαν νησάκι, δίπλα στα νταμάρια. Τι άλλο θέλεις;

Διεύθυνση: Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι. 


Το Ρακόμελο

Πάμε Ηλιούπολη, σε μια αγαπημένη «κέντρο-απόκεντρο» κατάσταση, στο όμορφο, λατρεμένο απο φοιτητοπαρέες «Το Ρακόμελο». Το μενού του έχει fusion επιλογές, αλλά και παραδοσιακές κρητικές συνταγές με ρακόμελο από Κρήτη, Αμοργό και όχι μόνο. Αν αγαπάς σαλάτες ντάκο και σιουφικτά και μανιτάρια πλευρώτους, και ντολμαδάκια και μυζηθρόπιτες και όλα αυτά τα μικρόμεζεδάκια που μετατρέπουν ένα τραπέζι σε γαστρονομικό ουράνιο τόξο, θα το λατρέψεις. Τώρα που κάποια στιγμή - θα χειμωνιάσει, τα πολυσυλλεκτικά μουσικά του γλέντια θα γίνονται μέσα, και κάθε που θα πηγαίνεις, δεν θα ξεκολλάς. 

Διεύθυνση: Διστόμου 9, Ηλιούπολη. 
 

Ρακουμέλ

Αν έχεις ζήσει τα 00s σε ροκ μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, το όνομα του Γιάννη Μπεγνή σίγουρα δεν σου μένει αδιάφορο. Το Ρακουμέλ είναι ο χώρος που δημιούργησε στα Εξάρχεια, ένα μαγαζί που κάθε φορά που μπαίνω, ξεχνώ για λίγο το ανελέητο gentrification της περιοχής και νιώθω μια γλυκιά αγκαλιά. Όλα σχεδόν τα προϊόντα είναι παραδοσιακά, όλες οι συνταγές έχουν αναφορά στο καλό φαγητό που απολάμβαναν οι παπούδες και οι γιαγιάδες μας. Οι χοιρινές μπουκιές με μαρουβά και πετιμέζι, το κοτόπουλο με φασκόμηλο, λεμόνι και γαμοπήλαφο, η ομελέτα με σύγλινο Κρήτης και ντομάτα, η γαρίδα σαγανάκι είναι μερικά από τα πιάτα που παίρνω κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί, μαζί με ρακή, ρακή με βότανα και οινόμελο που είναι συγκλονιστικά! 

Διεύθυνση: Εμμανουήλ Μπενάκη 71, Αθήνα –Εξάρχεια.

Αλλιώς

Nέα άφιξη στην Κυψέλη, νέα, μοντέρνα εκδοχή της ιδέας του καφενείου, με πρωτότυπους μεζέδες και ολόφρεσκες πρώτες ύλες. Η ρώσικη σαλάτα και η σαλάτα με το παντζάρι και το φρέσκο κατσικίσιο τυρί, οι ξυδάτες πιπεριές, η φάβα με το λουκάνικο, η χειροποίητη τυροκαυτερη και το καπνιστό χέλι είναι μερικά από τα πιάτα που εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια. Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις και το γλυκό!  Τα τσίπουρα και τα ούζα τους είναι εμφιαλωμένα και από μικρές, εναλλακτικές ετικέτες και τα κρασιά τους κατά κύριο λόγο χύμα. 

Διεύθυνση: Κερκύρας 17-19, Κυψέλη

Σκυλόδημος

Αυτό είναι ένα επεισόδιο crossover: Αυτό είναι ο ορισμός της μπακαλοταβέρνας, όπως την έχουμε δει στις παλιές ελληνικές ταινίες. Μπήκαμε ένα μεσημέρι με την Μ, μας σέρβιρε ένας μπαρουτοκαπνισμένος παππούς, το ντροπαλό εγγονάκι του μας γέμισε τα ποτήρια με νερό, ένας κύριος που μάλλον ήταν ο μπαμπάς του, έβγαζε κεφτέδες με πατάτες τηγανητές, μαρίδες, γαύρο, γαρίδες, ό,τι έχει το τηγάνι εκείνη τη μέρα, μαζί με χύμα τσιπουράκι ή κρασί, για να σε δροσίσει.  Η ατμόσφαιρα είναι παλαιομοδίτικη, τίποτα όμως δεν είναι δήθεν, ή εξεζητημένο. 

Διεύθυνση: Δεληγιώργη 16 και Σκυλίτση 23, Πειραιάς

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA