Μενού
Σούπερ-γιοτ
Σούπερ-γιοτ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένας συνηθισμένος τρόπος για να επιδείξεις τον πλούτο σου είναι οι εξωφρενικές αγορές. Για όσους ανθρώπους δηλώνουν τουλάχιστον εκατομμυριούχοι, ένα υπερπολυτελές γιοτ αποτελεί απαραίτητο «αξεσουάρ».

Αυτά τα πλωτά «παλάτια» είναι αποκλειστικό χόμπι των Κροίσων αυτού του κόσμου, ενώ σύμφωνα με τη New York Post, τα ακριβότερα από αυτά αξίζουν μαζί όσο το ΑΕΠ πολλών μικρών κρατών. Το ειδησεογραφικό site παρουσίασε πρόσφατα τη λίστα της πλατφόρμας ενοικίασης σκαφών, Ritzy Charters, με τα 10 πιο πολυτελή γιοτ καθώς και τους ιδιοκτήτες τους.

The Rising Sun

Στην κορυφή της λίστας δεσπόζει το πλεούμενο του επιχειρηματία και κινηματογραφικού παραγωγού Ντέιβιντ Γκέφεν, με το όνομα «The Rising Sun». Όπως αναφέρει, η αξία αυτού του σούπερ-γιοτ ήταν το 2004 200 εκατομμύρια δολάρια, όταν το κατείχε ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Λάρι Έλισον, ενώ πλέον ανέρχεται στα 590 εκατομμύρια

Το μήκος του είναι περίπου 452 πόδια, και περιλαμβάνει ένα γήπεδο μπάσκετ, ελικοδρόμιο, κελάρι κρασιών, αλλά και μία μικρή κινηματογραφική αίθουσα, πέρα από τι2 82 καμπίνες που προορίζονται για προσωπικό και καλεσμένους.

Στους πολυτελείς χώρους του το Rising Sun έχει φιλοξενήσει πασίγνωστα πρόσωπα όπως η Όπρα Γουίνφρι, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Τζούλια Ρόμπερτς.

Ο Ντέιβιντ Γκέφεν
Ο Ντέιβιντ Γκέφεν | Shutterstock

Koru

Μπορεί να έχει συνηθίσει να είναι πρώτος σε προσωπική περιουσία, ο δισεκατομμυριούχος όμως Τζεφ Μπέζος έρχεται δεύτερος μετά τον Γκέφεν. Ονόματι Koru, το γιοτ του ιδρυτή και προέδρου της Amazon αξίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και όχι το ακριβότερο, το Koru αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος πολυτελές γιοτ που μπορεί να πλεύσει σε ανοιχτή θάλασσα μόνο με τη δύναμη των πανιών του και των τριών καταρτιών του, ενώ περιλαμβάνει πισίνα, τζακούζι, πολλαπλά μπαρ και χώρους αναψυχής.

Το Koru του Τζεφ Μπέζος
Το Koru του Τζεφ Μπέζος | Shutterstock

Eos

Τρίτο στη λίστα έρχεται το «Eos», το υπερπολυτελές σκάφος της σχεδιάστριας μόδας Νταϊάν βον Φούρστενμπεργκ, το οποίο αγόρασε ο σύζυγός της, Μπάρι Ντίλερ, έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων το 2009.

Το τεράστιο σκάφος των 305 ποδιών μπορεί να φιλοξενήσει 14 επιβάτες, ενώ διαθέτει τζακούζι, μία εντυπωσιακή γυάλινη σκάλα καθώς και μία προτομή της συζύγου του Ντίλερ.

Venus

Στην τέταρτη θέση έχουμε το Venus, που ανήκει στη Λορέν Πάουελ, χήρα του συνιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς. Με μήκος 225 πόδια, το γιοτ δε χρησιμοποιείται πολύ συχνά από την Πάουελ, η οποία σπάνια το βγάζει για «βόλτα», ενώ ούτε το προφέρει προς ενοικίαση. Την τελευταία φορά που την «έπιασε» ο φακός πάνω στο σκάφος ήταν στα νησιά Μπαρμπάντος, σχεδόν ένα χρόνο πριν.

Venus
Venus | Shutterstock

Maraya

Επόμενο έρχεται το «Maraya», που ανήκει στο διάσημο ράπερ Σον «Diddy» Κομπς. Με μήκος 177 πόδια, κόστισε στον καλλιτέχνη 65 εκατομμύρια δολάρια.

Ο έξυπνος όμως Κομπς αποσβήνει την αξία του πολυτελούς γιοτ, νοικιάζοντάς το για κρουαζιέρες στα 300.000 δολάρια τη βδομάδα. Διαθέτει 6 καμπίνες για συνολικά 12 επιβάτες, οι οποίοι μπορούν να απασχοληθούν στο γυμναστήριο, το τζακούζι αλλά και το πλήρως εξοπλισμένο εστιατόριο του σκάφους.

Main

Ο πασίγνωστος επιχειρηματίας της μόδας, Τζόρτζιο Αρμάνι, είναι περήφανος ιδιοκτήτης του «Main», το οποίο αγόρασε έναντι 64 εκατομμυρίων δολαρίων. Το όνομά του είναι φόρος τιμής στη μητέρα του Αρμάνι, η οποία είχε το ίδιο παρατσούκλι. Το κατάμαυρο τριώροφο γιοτ έχει μήκος 213 πόδια και έχει σχεδιαστεί από την ιταλική φίρμα Codecasa.

Το Main στα ανοιχτά της Ρόδου
Το Main στα ανοιχτά της Ρόδου | Shutterstock

Jinlong

Στην έβδομη θέση έρχεται το «Jinlong», το οποίο κατασκευάστηκε στην Κίνα κατά παραγγελία του πολυαγαπημένου ηθοποιού Τζάκι Τσαν. Ο σταρ του σινεμά του Χονγκ-Κονγκ πλήρωσε 46 εκατομμύρια για το πολυτελές σκάφος, ενώ χρειάστηκε να περιμένει δύο χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Το γιοτ του Τζάκι Τσαν έξω από την πολυτελή κατοικία του
Το γιοτ του Τζάκι Τσαν έξω από την πολυτελή κατοικία του | Shutterstock
Τζάκι Τσαν
Τζάκι Τσαν | Shutterstock

 

Wabi Sabi

Αν και χαμηλά στη λίστα, το Wabi Sabi του διάσημου μουσικού Σερ Έλτον Τζον είναι από τα πιο πολυταξιδεμένα γιοτ. Με αξία που ανέρχεται στα 29 εκατομμύρια δολάρια, το πολυτελές σκάφος έχει εντοπιστεί σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με πηγές, ο σταρ σχεδιάζει να το πουλήσει, μέχρι όμως να βρεθεί αγοραστής το διαθέτει για ενοικίαση έναντι 195.000 δολάρια τη βδομάδα.

Στο μεταξύ, ο Έλτον Τζον απολαμβάνει ενίοτε οικογενειακές στιγμές στο κατάστρωμα του Wabi Sabi, μαζί με το σύντροφό του Ντέιβιντ Φέρνις και τους γιους του.

Privacy

Με το αντιφατικό όνομα «Privacy» έρχεται προτελευταίο στη λίστα το ιδιωτικό σκάφος του κορυφαίου αθλητή του Γκολφ, Τάιγκερ Γουντς. Το γιοτ των 155 ποδιών που τραβάει τα βλέμματα, διαθέτει τζακούζι με χώρο για οχτώ άτομα και θεωρείται ένα από τα πολυτελέστερα στην κατηγορία του, με αξία 29 εκατομμύρια δολάρια. 

Amphitrite

Τη λίστα κλείνε το πολυτελές «Amphitrite» της διάσημης συγγραφέα των ιστοριών του Χάρι Πότερ, Τζοάν Ρόουλινγκ. Η αμφιλεγόμενη δημιουργός της αγαπημένης σειράς βιβλίων αγόρασε το σκάφος από τον πασίγνωστο ηθοποιό Τζόνι Ντεπ. Αν αναρωτιέστε για το λόγο που ο Ντεπ θα αποχωριζόταν ένα τόσο ακριβό πλεούμενο, αρκεί να αναφέρουμε πως το είχε ονομάσει προς τιμήν της πρώην του, Άμπερ Χερντ.

Τζ.Κ. Ρόουλινγκ
Τζ.Κ. Ρόουλινγκ | Shutterstock

 


 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA