Μενού
italiko fagito
Ιταλικό φαγητό | Shutterstock/fornStudio
  • Α-
  • Α+

Αν οι Ιταλοί είναι γνωστοί για ένα πράγμα, είναι η παραδοσιακή κουζίνα τους, αλλά και η λύσσα με την οποία υπερασπίζονται την αυθεντικότητα των πατροπαράδοτων συνταγών της.

Σε αυτή τη λογική, μία ομάδα από Ιταλούς σεφ μοιράστηκαν στη Huffington Post ποιες ντροπιαστικές αμερικανικές παραλλαγές της ιταλικής κουζίνας δεν θα πλησίαζαν ούτε στα 100 μέτρα και δεν θα τα επιλέξουν ποτέ σε ένα εστιατόριο.

Ο Τζενάρο Κοντάλντο, ένας διάσημος σεφ με βάση το Λονδίνο, εξήγησε ότι όταν οι Ιταλοί μετανάστες έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες «και είδαν την αφθονία των υλικών στη διάθεσή τους, τα πιάτα που είχαν μάθει να μαγειρεύουν στο σπίτι άρχισαν να ξεφεύγουν από την φτωχική κουζίνα της πατρίδας τους».

Μακαρόνια με κεφτέδες

Είναι δύσκολο για πολλούς Αμερικανούς να αναγνωρίσουν ότι οι πραγματικοί Ιταλοί σεφ αποδοκιμάζουν τα μακαρόνια με κεφτεδάκια.

Ένας από τους σεφ εξήγησε: «Ένα αμερικανοποιημένο ιταλικό πιάτο το οποίο θα αποφύγω είναι τα σπαγγέτι με κεφτεδάκια. Στην Ιταλία, τα κεφτεδάκια, ή "polpette", συνήθως σερβίρονται μόνα τους, ίσως με ψωμί ή μια συνοδευτική σαλάτα, αλλά ποτέ πάνω από μακαρόνια. Ο συνδυασμός είναι ξεκάθαρα αμερικανικός».

Σπαγγέτι με κεφτέδες
Σπαγγέτι με κεφτέδες | Shutterstock

Πίτσες με τυχαίες γαρνιτούρες

Αυτοί οι Ιταλοί σεφ γενικά αναγνωρίζουν ότι η Αμερική έχει κάτι να συνεισφέρει στη «συζήτηση» για την πίτσα. Αλλά όταν πρόκειται για πιο «δημιουργικές» γαρνιτούρες, δεν συμβιβάζονται πλέον με τις καινοτομίες των ΗΠΑ.

«Οι αμερικανικές πίτσες έχουν γίνει πάρα πολλές, και μερικές είναι υπερβολικές, γι' αυτό συνιστούμε να επιμένετε σε απλά υλικά», είπαν.

Ένα συγκεκριμένο υλικό που δεν εκτιμούν είναι ο ανανάς. «Ο ανανάς δεν πάει στην πίτσα. Είναι ένα φρούτο που δεν ταιριάζει με τις ιταλικές γεύσεις. Είναι πολύ έντονο και καλύπτει τις περισσότερες λεπτές γεύσεις των άλλων συστατικών».

Πίτσα με ανανά
Πίτσα με ανανά | Shutterstock

Φετουτσίνε Αλφρέντο

Άλλο ένα πιάτο που, μαζί με την καρμπονάρα, οι Αμερικανοί «διέφθειραν» με άφθονη κρέμα γάλακτος. Για αυτούς τους σεφ, ε΄ναι το απόλυτο σύμβολο τους πως παρερμηνεύεται η φιλοσοφία της ιταλικής κουζίνας.

Η σως για το παραδοσιακό Aλφρέντο αποτελείται από μόνο δύο υλικά. Βούτυρο αγελάδος και παρμεζάνα, τα οποία μάλιστα ανακατεύονται στο πιάτο, μαζί με τα καυτά από το βράσιμο μακαρόνια, για να ομογενοποιηθούν.

Σε αυτή τη συνταγή, που βασίζεται στην ποιότητα των υλικών της, οι Αμερικανοί ήρθαν να προσθέσουν κρέμα γάλακτος και κομμάτια  φιλέτο κοτόπουλου, κάνoντάς το αχρείαστα βαρύ και επικαλύπτοντας τη γεύση των βασικών υλικών, όπως αναφέρουν οι σεφ.

Ιταλικό φαγητό
Ιταλικό φαγητό | Shutterstock

Σκορδόψωμο

Αγαπημένο συνοδευτικό κάθε λάτρη της πίτσας, το σκορδόψωμο αμερικανικής έμπνευσης καμία σχέση δεν έχει με την αυθεντική ιταλική εκδοχή του, την μπρουσκέτα.

Στην Ιταλία, αποτελεί ένα πολύ πιο ελαφρύ ορντέβρ, που αλείβεται «επιδερμικά» με μία σκελίδα, και γαρνίρεται με ελαιόλαδο, και όχι τη μουλιασμένη σε βούτυρο, σκορδοστούπι και μυρωδικά ζύμη που μας σύστησαν αλυσίδες όπως η Pizza Hut.

Ιταλικό φαγητό
Ιταλικό φαγητό | Shutterstock

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA