Μενού
Τα γεμιστά μελομακάρονα του Άκη
Τα γεμιστά μελομακάρονα του Άκη | akispetretzikis.com
  • Α-
  • Α+

Για να μην σπαταλάτε τα χρήματά σας αγοράζοντας κιλά επί κιλών μελομακάρονα, προκειμένου να ικανοποιήσετε όλους τους φίλους και συγγενείς τα Χριστούγεννα, θα δούμε εδώ μία συνταγή για εύκολα, ζουμερά και πεντανόστιμα μελομακάρονα από τον Άκη Πετρετζίκη.

Μελομακάρονα γεμιστά με δαμάσκηνα

Για το σιρόπι 

  • 500 γρ. νερό
  • 800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 στικ κανέλα
  • 3 γαρίφαλα ολόκληρα
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
  • 150 γρ. μέλι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. καρύδια
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 200 γρ. δαμάσκηνα
  • 2 κ.σ. κονιάκ

1ο μείγμα

  • 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 400 γρ. σπορέλαιο
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
  • 2-3 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

2ο μείγμα

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • καρύδια

Προετοιμασία

Για το σιρόπι

Ξεκινάμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονα μας από τον φούρνο.

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι, και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε τα καρύδια,τα φιστίκια και τα δαμάσκηνα, και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα μελομακάρονα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.
  • Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα), ίσα να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Περισσότερο ανακάτεμα θα κόψει το μείγμα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα).
  • Παίρνουμε ένα ζυμαράκι των 30εκ., το απλώνουμε στο χέρι μας βάζουμε 1 κ.γ. από τη γέμιση μέσα, κλείνουμε και το πλάθουμε σε οβάλ σχήμα.
  • Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.
  • Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA