Μενού
Ταραμοσαλάτα
Ταραμοσαλάτα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αναμφίβολα η ταραμοσαλάτα είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα σαρακοστιανά εδέσματα που μάλιστα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στο εξωτερικό, όπως μπορεί να διαποιστώσει κανείς με μια απλή αναζήτηση. 

Δεδομένου ότι η ταραμοσαλάτα έχει την τιμητική της ειδικά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα ταραμοσαλάτα με πατάτες.

Υλικά

Για την ταραμοσαλάτα με πατάτα

  • 800 γρ. πατάτες
  • 150 γρ. ταραμά
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 φλ. ελαφρύ φυτικό λάδι
  • Λίγο νερό

Για το σερβίρισμα

  • Λίγο ελαιόλαδο

Προετοιμασία

  • Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις αφήνουμε με τη φλούδα τους.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες πλυμένες, με τη φλούδα τους.
  • Ξεκινάμε πάντα το βράσιμο της πατάτας σε κρύο νερό, για να μην ανοίξουν κατά τον βρασμό.
  • Δεν αφαιρούμε τη φλούδα τους για να μην τραβήξουν νερό στο βράσιμο.
  • Τις βράζουμε για 35 λεπτά περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις πατάτες. Αν τρυπιούνται εύκολα, τότε είναι έτοιμες.
  • Τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν.
  • Αφού κρυώσουν ελαφρά, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε.
  • Τις κόβουμε σε κομμάτια, αφήνουμε 5 λετπά να πέσει η θερμοκρασία τους και τις βάζουμε στο κάδο του μίξερ ή στο μπλέντερ για να κάνουμε την ταραμοσαλάτα.

Για την ταραμοσαλάτα με πατάτα

  • Χτυπάμε τις πατάτες στο μίξερ να λιώσουν. Η πατάτα να μην είναι καυτή όταν θα πέσει μέσα ο ταραμάς και το κρεμμύδι.
  • Βάζουμε στο κάδο του μίξερ με τις πατάτες, το κομμένο κρεμμύδι, τον χυμό λεμονιού και τον ταραμά.
  • Συνεχίζουμε να πολτοποιούμε τα υλικά της ταραμοσαλάτας.
  • Σιγά σιγά ρίχνουμε με ροή κλωστής το λάδι και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία.
  • Τα υλικά μας αρχίζουν να ομογενοποιούνται και να δένει το μείγμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
  • Όταν η ταραμοσαλάτα με πατάτα γίνει ανάλαφρη σαν μους, την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
  • Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε την ένταση του λεμονιού και τη γλύκα του λαδιού.
  • Αν επιθυμούμε, προσθέτουμε ανάλογα με την προτίμησή μας.
  • Αφού ταιριάζει στη γεύση μας, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε να πάει σε όλο το μίγμα.

Μυστικά ταραμοσαλάτας

  • Σε περίπτωση που το μίγμα είναι αραιό, τότε προσθέτουμε ελάχιστη φρυγανιά και χτυπάμε για λίγο, προσθέτοντας μία με δύο κουταλιές ελαιόλαδο, όχι όμως παραπάνω γιατί θα κόψει το μίγμα για την ταραμοσαλάτα με πατάτες.
  • Για ταραμά με πατάτα, πρέπει να βράσουμε τις πατάτες με τη φλούδα και ποτέ κομμένες. Διαφορετικά ρουφούν νερό στη σάρκα τους και μετά το βράσιμο θα πρέπει να τις στεγνώσουμε σε κατσαρόλα.
  • Οι βρασμένες πατάτες δεν πρέπει να είναι καυτές.
  • Για γίνει η ταραμοσαλάτα με πατάτα με υπέροχη υφή, πρέπει να λιώσουμε καλά τις πατάτες ώστε να ομογενοποιηθεί σωστά το μίγμα.
  • Αν δεν έχουμε μίξερ, πρέπει να περάσουμε την πατάτα από μύλο λαχανικών.
  • Οι πατάτες πρέπει να έχουν βράσει σωστά. Κι έτσι η γίνεται κρέμα από την πίεση στο γουδί.
  • Το λάδι πρέπει να πέφτει με λεπτή ροή ενώ χτυπάμε την ταραμοσαλάτα με πατάτα.
  • Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα με πατάτες, κρύα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA