Μενού
aliki-my-love-aliki-vougiouklaki
Αλίκη Βουγιουκλάκη - Aliki, my love | @FinosFilm
  • Α-
  • Α+

Το «Aliki, my love», η μοναδική αγγλόφωνη ταινία που γύρισε η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε όλη τη διάρκεια της 40χρονης καριέρας της, θα προβληθεί ανήμερα την Πρωτοχρονιά το βράδυ από το Star για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση. Πρόκειται για μια ταινία, η οποία γυρίστηκε το 1963 στην Ίο με διεθνές καστ, κόστισε εννιά εκατομμύρια δραχμές - δηλαδή εννιά φορές όσο μια ελληνική ταινία τότε - και προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας ένα χρόνο αργότερα χωρίς, όμως, ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ ούτε στο εξωτερικό έτυχε θερμής υποδοχής παρά τη λαμπερή πρεμιέρα που διοργάνωσε η εταιρεία παραγωγής, Φίνος Φιλμ, στο Λονδίνο. Κάποια δημοσιεύματα στο παρελθόν υποστήριζαν ότι ούτε η Αλίκη Βουγιουκλάκη ούτε ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα γι’ αυτό και η ταινία δεν παίχτηκε ποτέ στην τηλεόραση. 

«Πρωτοχρονιάτικη έκπληξη! Η πολυσυζητημένη ξενόγλωσση ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη "Aliki" θα προβληθεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μετά από 60 χρόνια! Η ρομαντική αγγλόφωνη ταινία της Φίνος Φιλμ που γυρίστηκε το 1963 στο παρθένο νησί της Ίου, επιστρέφει ύστερα από απουσία 60 ετών. Κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό λόγο που παρέμεινε "κρυφή", όμως τα τελευταία χρόνια υπήρχαν φθορές στο αρνητικό του φιλμ με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην ψηφιακή της αποκατάσταση.

Το 2019, η ταινία κατάφερε να αποκατασταθεί επιτυχώς σε υψηλή ανάλυση και είναι πλέον έτοιμη για να την απολαύσει το κοινό με ελληνικούς υπότιτλους, την πρώτη ημέρα του χρόνου από το κανάλι του STAR.

Με την αθάνατη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, την Αλίκη στα καλύτερα της και μάλιστα σε αγγλόφωνη ερμηνεία, η ταινία απαρτίζεται κυρίως από ξένους ηθοποιούς, μεταξύ άλλων ο Jess Conrad και ο Wilfrid Hyde-White, γνωστός από τον ρόλο του Συνταγματάρχη Πίκερινγκ στο θρυλικό μιούζικαλ «Ωραία μου Κυρία», ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο – υποψήφιος για 5 Όσκαρ – Rudolph Mate.

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη το 1963, ενώ στην Αθήνα προβλήθηκε για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά – τον Μάρτιο του 1964. Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο μαγευτικό και παρθένο νησί της Ίου, με τους κατοίκους του νησιού να βοηθάνε τόσο στην ομαλή υλοποίηση της ταινίας στις συνθήκες του νησιού, όσο και στην ίδια την ταινία, συμμετέχοντας σε πολλές σκηνές της. 1/1/2023 στις 22.50 στο STAR», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Φίνος Φιλμ, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τους φαν της «εθνικής σταρ».