Μενού
radiomegaro-ert
Το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η χώρα έχει υποστεί πύρινο όλεθρο τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών και τα κανάλια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά στην ενημέρωση, όπως είναι δυστυχώς το απόλυτα φυσιολογικό. Οι διεργασίες, βέβαια, για την ψυχαγωγία και την έναρξη της σεζόν συνεχίζονται, αλλά μοιραία έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Ξαφνικά και για διαφορετικούς λόγους το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού ρεπορτάζ έχει στραφεί τα τελευταία 24ωρα στη Δημόσια Τηλεόραση. Στα 4 κανάλια του δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα έρχονται από τα τέλη Αυγούστου σαρωτικές αλλαγές αρχικά όσον αφορά στη δομή του ενημερωτικού προγράμματος.

Οι επικεφαλής της ΕΡΤ εδώ και μήνες έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν το μοντέλο μεγάλων ευρωπαϊκών δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων όπου ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων προβάλλονται κατά κύριο λόγο από θεματικό κανάλι της ενημέρωσης.

Αυτό θα ισχύσει και στη χώρα μας όπου η πλειονότητα των ειδησεογραφικών προϊόντων μετακομίζει από τις 28 Αυγούστου στο ERTNEWS. Στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1 παραμένουν μόνο οι δύο πρωινές ενημερωτικές εκπομπές «Συνδέσεις» με Βίδου – Παπαχλιμίτζο τις καθημερινές, «Σαββατοκύριακο από τις 6» με Κοτταρίδη και Κασιμάτη τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων των 12 και το κεντρικό που μετακομίζει από τις 21.00 στις 18.00.

Στην παρουσίαση του από Δευτέρα έως Πέμπτη θα είναι ο Γιώργος Κουβαράς και από Παρασκευή έως Κυριακή ο Απόστολος Μαγγηριάδης. Όσον αφορά στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων οι υπεύθυνοι του ενημερωτικού τομέα καταλήγουν στην απόφαση αυτό να μην έχει σταθερό παρουσιαστή, αλλά εναλλαγή προσώπων (rotation). Το κεντρικό δελτίο του ERTNEWS θα προβάλλεται στις 21.00. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως από Δευτέρα έως Πέμπτη θα το παρουσιάζει η διευθύντρια των ενημερωτικών εκπομπών Αντριάννα Παρασκευοπούλου και από Παρασκευή έως Κυριακή ο Γιάννης Μούτσος.

Πάντως η νεότερη απόφαση των διοικούντων της Αγίας Παρασκευής είναι η κατάργηση των δελτίων ειδήσεων και από την ΕΡΤ3 που είχε δύο στο πρόγραμμά της. Ένα ημίωρο στις 13.00 το μεσημέρι και το κεντρικό Ειδήσεις – Περιφέρεια στις 18.00 το απόγευμα. Το συγκεκριμένο δελτίο μετακομίζει και αυτό στο ERTNEWS. Υπάρχουν αντιδράσεις για αυτές τις αλλαγές τόσο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής όσο και στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 στην Αγγελάκη στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, στο θέμα παρενέβη και η ΕΣΗΕΘ με την έκδοση ανακοίνωσης και την προκήρυξη απεργίας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι ανησυχίες και η αγωνία της ΕΣΗΕΜ-Θ και των εργαζομένων της ΕΡΤ3 για την εξέλιξη του σταθμού και τον δραστικό περιορισμό του ενημερωτικού ρόλου του επιβεβαιώνονται: Όπως φαίνεται από το πρόγραμμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου η ΕΡΤ3 δεν θα μεταδίδει πλέον δελτία ειδήσεων, καθώς το σύνολο του ενημερωτικού προγράμματος μεταφέρεται στο κανάλι Ertnews.

Η ενέργεια αυτή αφενός διαψεύδει τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ, ότι ο ενημερωτικός χαρακτήρας του σταθμού δεν θα πληγεί, αφετέρου ακυρώνει βίαια τον ιδιαίτερο ρόλο που διατηρούσε από την ίδρυσή της η ΕΡΤ3, δηλαδή να υπηρετεί το δικαίωμα και τη φωνή της περιφέρειας στην ενημέρωση. Η ενημερωτική φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί να είναι ελλειμματική και γεωγραφικά περιορισμένη.

Και το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται με μία τέτοια επιχείρηση παροπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τους συναδέλφους που εργάζονται στην ΕΡΤ3 σε εργασιακή συνέλευση, την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023, στις 12.00, στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης, και προκηρύσσει στάση εργασίας στην ΕΡΤ3, την ίδια ημέρα από τις 12.00 έως τις 15.00».

Η μυθοπλασία ξεκινάει στην ΕΡΤ από την «Παραλία»

Πάντως, στην ΕΡΤ1 προετοιμάζονται να ανοίξουν πρώτοι τον κύκλο της φετινής μυθοπλασίας, έναν κύκλο αρκετά ευρύ για τα Ελληνικά δεδομένα καθώς το σύνολο των παραγόμενων σειρών σε Δημόσια και Ιδιωτικά κανάλια ξεπερνά τις 30.

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στις 22.45 κάνει πρεμιέρα η νέα σειρά εποχής «Η παραλία», βασισμένη στο μυθιστόρημα «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» της Πηνελόπης Κουρτζή, σε σκηνοθεσία του Στέφανου Μπλάτσου και σενάριο των Γιώργου Χρυσοβιτσάνου και Κώστα Γεραμπίνη. Θα μεταδίδεται από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 22:45. 

Η ιστορία ξεκινά τον Σεπτέμβρη του 1969 στα Μάταλα. Η νεαρή γιατρός Υπατία Αρχοντάκη (Δανάη Μιχαλάκη) επιστρέφει από το Λονδίνο, στον τόπο της παιδικής της ηλικίας, προκειμένου να ανακοινώσει στην οικογένειά της ότι αρραβωνιάζεται και σκοπεύει να παντρευτεί τον Γιώργο (Γιάννης Κουκουράκης). Ο Γιώργος, ο οποίος ζει μαζί της στο Λονδίνο και εργάζεται στα ναυτιλιακά, θα έρθει στην Κρήτη λίγες ημέρες μετά την Υπατία προκειμένου να ζητήσει το χέρι της και επίσημα από την οικογένειά της.

Το πρώτο βράδυ της Υπατίας στα Μάταλα θα συνοδευτεί από την επανασύνδεση με τις παιδικές της φίλες, στις οποίες θα προτείνει να την παντρέψουν. Δίνουν ραντεβού στο πάρτι των χίπηδων, οι οποίοι έχουν βρει στέγη στη μαγευτική παραλία της περιοχής.

Εκεί, η Υπατία θα γνωρίσει την περίεργη, αλλά και φιλόξενη κοινότητα των «παιδιών των λουλουδιών», μέλος της οποίας είναι και ο Χάρι (Δημήτρης Μοθωναίος). Ανάμεσά τους θα γεννηθεί ένας έρωτας που ξεκινά με πόνο και εμπόδια και θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας δίνης που θα συμπαρασύρει στο πέρασμά της όλα όσα οι ήρωές θεωρούσαν δεδομένα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA