Δύο περιστατικά κυριάρχησαν τις τελευταίες μέρες στην ελληνική επικαιρότητα, που και τα δύο κατέληξαν σε μία πώς λέμε ανυπόκριτη, αβίαστη και βαθιά ειλικρινή συγγνώμη; Καμία σχέση. Κατέληξαν στη γελοιότητα του φαινομένου της συγγνώμης, που ξεκινά από «αν» και ουσιαστικά καταλήγει σε «εσείς φταίτε, που με παρεξηγήσατε». Μιας κατ’ όνομα και κατ’ επίφαση συγγνώμης, που επιβάλλεται από τις αντιδράσεις, δεν πείθει, δεν έχει καμία αξία, ούτε σύνδεση με την αληθινή έννοια της μεταμέλειας, αλλά ουσιαστικά επαναβεβαιώνει την άποψη, που προκαλεί την απολογία.
Μια χαρακτηριστική σκηνή «συγγνώμης», που μόνο συγγνώμη δεν ήταν, είδαμε όλοι πρόσφατα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όταν ο βουλευτής Δημήτρης Κυριαζίδης προέτρεψε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να πάει να κάνει κανένα παιδί ή να υιοθετήσει -μπροστά στις κάμερες και παρουσία μαθητών από σχολεία της περιφέρειας. Το εξοργιστικό στο περιστατικό δεν ήταν μόνο η -άλλη μία- επιβεβαίωση της πλέον ύπουλης, επικίνδυνης και βαθιά ριζωμένης πατριαρχίας, που ξεκινά απ’ το «τράβα να κάνεις παιδιά» και ενίοτε φτάνει μέχρι τη σφαλιάρα, την επίθεση, ακόμα και το έγκλημα. Δεν ήταν μόνο το timing (συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης εξαιτίας της διαχείρισης του θέματος των Τεμπών) ή ο τόπος (Βουλή).
Ήταν και η συγγνώμη, που ήρθε μετά τις αντιδράσεις εκπροσώπων όλων των κομμάτων και τις τουλάχιστον τρεις απεγνωσμένες προσπάθειες του προέδρου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου να «υπαγορεύσει» μια απολογία. Μια «συγγνώμη» - υπόδειγμα μη μεταμέλειας: «Αν θέλετε να το εκλάβετε ή να το πω ως λάθος, να πω λάθος, για να συνεννοούμαστε. Επειδή έγινε προσπάθεια εκμετάλλευσης και αυτού, αν εκλήφθηκε με τον τρόπο που εκλήφθηκε, να πω ότι έκανα λάθος, για να συνεννοούμαστε”. Σε απλά ελληνικά: Eγώ δεν λέω πως έκανα λάθος. Αλλά αν εσείς το παίρνετε έτσι και το εκμεταλλεύεστε, ας πω ότι έκανα λάθος, αν και το λάθος είναι δικό σας, που με παρεξηγήσατε. Για να συνεννοούμαστε.
Οι εξελίξεις βεβαίως δεν δικαίωσαν τον κ. Κυριαζίδη. Η γενικευμένη κατακραυγή, μαζί με τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., οδήγησαν σε μια κανονική, αλλά -προφανώς- αναγκαστική, γραπτή, δήλωση μεταμέλειας, στην οποία -πιεζόμενος από παντού πια- ζητά «ξεκάθαρα συγγνώμη μέσα από την καρδιά μου». Και το ερώτημα είναι: πείθει κανέναν;
Κάτι αντίστοιχο έγινε και μετά τον τραγικό on air διάλογο μεταξύ των παρουσιαστών της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ, Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλου. Ας γίνουμε -υπερβολικά- επιεικείς κι ας αποδώσουμε στην κακή στιγμή, σε ένα τραγικό λάθος, την επί λέξει φράση του Οικονόμου «σκέψου τον εαυτό σου να είσαι σε ένα καροτσάκι, ίσως στην καλύτερη περίπτωση να είσαι νεκρός, απ’ το να είσαι σε ένα καρότσι και να είσαι απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ όμηρος».
Ποια ήταν, όμως, η αντίδραση του, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν; Μια “συγγνώμη” νέας κοπής, μέσα από ανάρτηση στο Χ, που θύμισε Κυριαζίδη -για να συνεννοούμαστε: «Σχετικά με συζήτηση που είχαμε σήμερα στην εκπομπή για τα τροχαία, θα ήθελα να κάνω απόλυτα σαφές ότι σέβομαι απεριόριστα τους ανθρώπους με αναπηρία. Αν κάποιους στενοχώρησα, απολογούμαι και σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα ποτέ όσα μου αποδίδουν. Εξάλλου, προκύπτει, αν δει κανείς όλη τη συζήτηση". Δηλαδή, έχουμε άλλη μια αναγκαστική “συγγνώμη”, που ξεκινά από “αν”, και καταλήγει σε “εσείς φταίτε, που παρερμηνεύσατε».
Αυτό που επί της ουσίας ο Δ. Οικονόμου έγραψε, αρκετές ώρες μετά την απαράδεκτη φράση του, είναι ότι δεν απολογείται, επειδή πιστεύει και το εξέφρασε δημοσίως ότι είναι καλύτερα να είσαι νεκρός, παρά σε ένα “καρότσι”, ξέροντας ότι τον ακούνε δεκάδες άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, που σπουδάζουν, εργάζονται, αθλούνται, αγωνίζονται, ερωτεύονται, κάνουν όνειρα -πάνω σε αμαξίδια. Απολογείται -υποθετικά- αν κάποιους στενοχώρησε. (Αν όχι, είναι κομπλέ. Μια χαρά τα είπε και στο φινάλε, αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη είναι όσοι δεν είδαμε όλη τη συζήτηση και τον παρεξηγήσαμε...)
Διαβάστε ακόμη: Δημήτρης Οικονόμου για τη δήλωση για τα ΑμεΑ: «Ήταν φράση απαράδεκτη, οφείλουμε συγγνώμη»
Αυτά μέχρι χθες, γιατί μια μέρα μετά, έρχεται η επιφοίτηση! Ο «αν κάποιους στενοχώρησα, απολογούμαι» Δ. Οικονόμου, εμφανίζεται μετανιωμένος στην εκπομπή του στον ΣΚΑΪ και ζητά «μια καθαρή και γενναία συγγνώμη» γιατί «ήταν μια φράση απαράδεκτη, λάθος 100%». Όμως, εξακολουθεί να αναφέρεται σε «παρεξήγηση», ενώ ο Άκης Παυλόπουλος, μιλά για «λάθος διατύπωση». Η δε κατάληξη του μεταξύ τους διαλόγου είναι «δεν έπρεπε να ειπωθεί έτσι αυτή η φράση». (Ενώ με άλλη διατύπωση, θα μπορούσε να ειπωθεί ίσως;)
Κ όλη αυτή η αναγκαστική, καθυστερημένη και καθόλου πειστική κίνηση μεταμέλειας παρουσιάζεται όχι μόνο ως «συγγνώμη», αλλά ως «γενναία συγγνώμη», γιατί «είμαστε επαγγελματίες» -και μπράβο μας!
Ας αποχαιρετήσουμε, λοιπόν, τη χαμένη έννοια της συγγνώμης, όπως την ξέραμε, κι ας ακολουθήσουμε τη νέα λογική, που μας επιτρέπει να προσβάλλουμε ανθρώπους, φύλα, κοινωνικές ομάδες, γυναίκες που δεν έχουν παιδιά, παιδιά που έχουν κινητικά προβλήματα ή -γιατί όχι;- και βουλευτές ή παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών: Είστε για γέλια, αλλά αν προσβάλλεστε κι αν με “κράξει” το σύμπαν επειδή σας έθιξα, ζητώ μια γενναία συγγνώμη προκαταβολικά -για να συνεννοούμαστε...
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.