Μενού
Friends
YouTube
  • Α-
  • Α+

Ο μέσος millenial έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον έξι-επτά φορές όλα τα επεισόδια από τα «Φιλαράκια», έχει απομονώσει τουλάχιστον μια ατάκα του Τζόι Τριμπιάνι ή της Μόνικα, ή της Φοίβης και τη χρησιμοποιεί σε καθημερινές συζητήσεις, και φυσικά, έχει κλάψει στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μάθιου Πέρι.

Ο ακόμα πιο ειδικευμένος φαν της σειράς, έχει παρακολουθήσει τον Ντέιβιντ Σουίμερ στην ξεκαρδιστική σειρά Curb Your Enthusiasm, έχει στεναχωρηθεί με τη χαμένη ευκαιρία καλής κωμωδίας που ακούει στο όνομα Cougar Town με την Κόρτνεϊ Κοξ, και έχει χαρεί με το αξιοπρεπές Episodes, του Ματ Λε Μπλανκ.

Λίγοι όμως γνωρίζουν το πώς ξεκίνησε αυτή η γλυκιά τηλεοπτική ιστορία που τους ένωσε όλους. Αρχικά ήταν μια αποτυχία, και ύστερα ένα πολύ μπερδεμένο όνομα. Θα εξηγήσουμε.

Το Οικογενειακό Άλμπουμ

Τον Σεπτέμβρη του 1993, μια σειρά με τίτλο Family Album έκανε πρεμιέρα στο κανάλι CBS. Η σειρά διηγούνταν την ιστορία της οικογένειας του Τζόναθαν και της Ντενίζ Λέρνερ, που μετακόμιζε από την Καλιφόρνια στη Φιλαδέλφεια, ώστε να είναι κοντά στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

Ήταν μια οικογενειακή κωμωδία με στοιχεία δράματος, με τους Πίτερ Σκολάρι και Λίζα Ριντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το δίδυμο των Ντέιβιντ Κρέιν-Μάρτα Κάουφμαν στο σενάριο, και τον Κέβιν Μπράιτ στην παραγωγή.

Παρά το δυνατό ξεκίνημα του πιλοτικού επεισοδίου, η σειρά δεν κατάφερε να δημιουργήσει κοινό. Προβλήθηκαν μόλις έξι επεισόδια (από τα οκτώ που είχαν γυριστεί) και η σειρά κόπηκε. Οι Κρέιν-Κάουφμαν-Μπράιτ έμειναν χωρίς δουλειά, και αμέσως στρώθηκαν στο γράψιμο.

Έπρεπε το επόμενο σενάριό τους να πετύχει.

Και εγένετο, «Insomnia Cafe» 

«Ήταν μια εποχή που όλα στο μέλλον μας φαίνονταν απρόβλεπτα, σαν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αυτό νιώθαμε εκείνη την εποχή, πως το μέλλον ήταν ένα μυστήριο. Κάποια στιγμή σκέφτηκα, πως αυτό είναι ένα πολύ κοινό συναίσθημα, όλοι το έχουν νιώσει», δήλωσε η Μάρτα Κάουφμαν στο NBC.

Τότε οι τρεις φίλοι έγραψαν ένα δείγμα πιλοτικού επεισοδίου, με τίτλο Insomnia Cafe («Το Καφέ της Αϋπνίας»), για μια παρέα φίλων, από τους οποίους δύο, η Μόνικα και ο Τζόι, έρχονταν πιο κοντά, και γίνονταν ζευγάρι.

Το κανάλι NBC αγόρασε το δείγμα και οι τρεις φίλοι συνέχισαν να γράφουν. Αρχές του 1994 είχαν γεννηθεί οι έξι βασικοί χαρακτήρες και η σειρά είχε αλλάξει όνομα. Λεγόταν «Six of One» («Έξι από Έναν»), ενώ είχε δοκιμαστεί και ο τίτλος «Friends Like Us» («Φίλοι σαν Εμάς»).

Αλλαγές και βελτιώσεις (;)

Το NBC είχε πολλές ιδέες για αλλαγές στο σενάριο της φιλόδοξης, νέας σειράς. Η ιδέα του να μαζεύονται οι φίλοι σε ένα καφέ, ακουγόταν πολύ «μοντέρνα» και υπήρχε ο φόβος πως θα τρόμαζε τα πιο ενήλικα κοινά. Έγινε ένα δοκιμαστικό γύρισμα σε σκηνικό εστιατορίου, που θύμιζε πολύ το σκηνικό της σειράς Seinfeld, μιας επικής τηλεοπτικής επιτυχίας, ως και σήμερα.

Στη συνέχεια, κάποιο στέλεχος του καναλιού είχε μια ακόμα «κουλ» ιδέα: να μπει στο καστ και ένας αστυνομικός! Ο Πατ ο αστυνομικός έκανε ένα δοκιμαστικό πέρασμα από την παραγωγή, ευτυχώς δεν στέριωσε.

Ο Ματ ΛεΜπλανκ, ένας ηθοποιός με λιγοστές τηλεοπτικές συμμετοχές, σε σειρές όπως το «Παντρεμένοι με Παιδιά» και τα «Κόκκινα Παπούτσια» έκανε ακρόαση για το ρόλο του Τζόι και τον κέρδισε. Η Κόρτνεϊ Κοξ πήρε το ρόλο της Μόνικα, αν και η αρχική υπόδειξη των παραγωγών ήταν να παίξει τη Ρέιτσελ. Ο Μάθιου Πέρι κέρδισε στο νήμα τους Τζόν Κράιερ - Τζον Φαβρό για τον ρόλο του Τσάντλερ και η Τζένιφερ Άνιστον τις Τζέιν Κρακόφσκι - Ελίζαμπεθ Μπέρκλεϊ, για το ρόλο της Ρέιτσελ.

Ο Ντέιβιντ Σουίμερ ξεπέρασε τους ενδοιασμούς του για την ποιότητα της σειράς, και πήρε τον ρόλο του Ρος. To πρώτο επεισόδιο της σειράς, «Αυτό που η Μόνικα αποκτά συγκάτοικο» είχε όμως ένα πρόβλημα.

Δεν αναφερόμαστε στον πυρετό (38.9) από τον οποίο υπέφερε ο Ματ Λε Μπλανκ, του οποίου ο χαρακτήρας περνούσε από συνεχείς διαφοροποιήσεις, από το πιο σοβαρό, στο πιο σουρεαλιστικό. Στο αρχικό σενάριο του πιλότου υπήρχε μια ιστορία, πως η Μόνικα έκανε σεξ με τον Πολ (aka The Wine Guy) και ύστερα εκείνος της ζητούσε να χωρίσουν.

Αυτή η ιστορία δίχασε τους σεναριογράφους. Τη λύση έδωσαν τα δοκιμαστικά ακροατήρια, στα οποία προβλήθηκε η σειρά, από τα οποία βγήκε το συμπέρασμα, πως με μια τέτοια πλοκή, η Μόνικα δεν θα ήταν επιθυμητός χαρακτήρας στο ξεκίνημα της σειράς. Κάπως έτσι, ακουγόταν ο ήχος της πρώτης κλακέτας στο γύρισμα. 

Και κάπως έτσι, γεννήθηκαν τα Φιλαράκια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA