Στον αστερισμό της θλιβερής επετείου συμπλήρωσης 2 ετών από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών κινείται η τηλεόραση. Οι σταθμοί τροποποιούν το πρόγραμμά τους για την κάλυψη των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. Σε ετοιμότητα δεν είναι μόνο οι ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων αλλά και οι infotainment εκπομπές. Το σωματείο των τεχνικών της τηλεόρασης έχει εξαγγείλει απεργία ενώ το ενδιαφέρον μοιραία στρέφεται και στην ΕΡΤ καθώς οι προηγούμενες αστοχίες στην κάλυψη του δημοσιογραφικού γεγονότος επέφεραν αλλαγές κορυφής στη διοίκηση του ενημερωτικού τομέα του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής τηλεόρασης Αθηνών εξέδωσε μακροσκελή και φορτισμένη σε πολλά σημεία συναισθηματικά ανακοίνωση στην οποία εξήγγειλε 24ωρη απεργία. «Εμείς οι τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης ενώνουμε την φωνή μας και μαζί με τα παιδιά αυτά βροντοφωνάζουμε: «δεν έχω οξυγόνο!!!» Απεργούμε από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου έως τις 06:00 πρωί του Σαββάτου 1η Μαρτίου και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας.
Ενημερώνουμε τους τηλεοπτικούς σταθμούς, πως θα διατεθεί τεχνικό προσωπικό για την μετάδοση ενημερωτικών εκπομπών και ειδήσεων και μόνο. Με την απαίτηση να ασχοληθούν αποκλειστικά για την κάλυψη των τεράστιων κινητοποιήσεων και με το θέμα των Τεμπών. Αλλά και με την επισήμανση πως ο φόρος τιμής στα θύματα είναι ιερός και πολύ μεγαλύτερος από τα οποιαδήποτε κατευθυνόμενα επεισόδια δημιουργηθούν στις συγκεντρώσεις. Αναμένουμε από τις διοικήσεις αλλά και τις διευθύνσεις ειδήσεων των καναλιών, να σεβαστούν πάνω απ’ όλα την Ελληνική κοινωνία που κείνη την μέρα η καρδιά της θα χτυπάει για τα 57 αδικοχαμένα θύματα της τραγωδίας».
Σε όλα τα κανάλια επικρατεί ειδησεογραφικός «πυρετός» για την κάλυψη του επερχόμενου μεγάλου θέματος της επικαιρότητας. Από τις 5.40 με την «Κοινωνία ώρα Mega» θα ασχολείται με τα συλλαλητήρια το Mega, ενώ στις 9.20 η σκυτάλη θα περάσει στο «Buongiorno» με τη Φαίη Σκορδά η οποία θα τροποποιήσει τη θεματολογία της εκπομπής της. Στις 12.45 το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου θα συνδεθεί με όλα τα σημεία της Ελλάδας ενώ αργότερα το θέμα θα καλυφθεί σε όλη του την έκταση από το «Live News» με τον Νίκο Ευαγγελάτο και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 19.45 με τη Ράνια Τζίμα. Στον ΑΝΤ1 ο ενημερωτικός μαραθώνιος θα ξεκινήσει από τις 5.45 το πρωί με το «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη και θα συνεχιστεί στις 9.50 με το «Πρωινό» του Γιώργου Λιάγκα και στη συνέχεια στις 13.00 στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων με τη Μαρία Σαράφογλου.
Εκτενής κάλυψη του θέματος θα υπάρχει φυσικά στις 18.45 στο κεντρικό δελτίο με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Στον Alpha οι δύο ψυχαγωγικές εκπομπές «Happy Day» με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή και «Super Κατερίνα» με την Κατερίνα Καινούργιου διαφοροποιούν τη σκαλέτα τους και θα κινηθούν στους ρυθμούς της επικαιρότητας. Αναλυτικά το θέμα θα καλυφθεί στο μεσημβρινό δελτίο στις 14.00 και στο κεντρικό στις 18.50 με τον Αντώνη Σρόϊτερ. To Star τροποποιεί το πρόγραμμά του. Μετά την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στις 11.45 π.μ θα ακολουθήσει στις 14.00 το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων με τον Γιώργο Ευγενίδη το οποίο θα έχει σχεδόν δίωρη διάρκεια. Στις 19.45 η Μάρα Ζαχαρέα θα εκφωνήσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Στον ΣΚΑΪ ούτως ή άλλως όλη η πρωινή/μεσημεριανή του ζώνη είναι αμιγώς ενημερωτική. Από τις 5.00 το πρωί οπότε και ξεκινά η «Πρώτη Εικόνα» με τους Άκη Παυλόπουλο και Μάρω Καρούση έως και τις 15.00 οπότε και ολοκληρώνεται το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων με τη Λένα Φλυτζάνη. Στο κεντρικό δελτίο στις 19.45 θα βρίσκεται η Σία Κοσιώνη.
Στο Open εκτός από την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά θα υπάρχει διαρκής ροή ενημέρωσης και στο «Πρωινό Σου Σου» της Ελένης Τσολάκη χωρίς να αποκλείεται για εκείνη την ημέρα η ζώνη να καλυφθεί από αμιγώς ενημερωτική εκπομπή. Το μεσημβρινό δελτίο στις 13.00 θα εκφωνήσει η Λίνα Δρούγκα και το κεντρικό στις 18.45 η Εύα Αντωνοπούλου. Είναι δεδομένο πως αναλόγως των εξελίξεων οι σταθμοί θα διακόπτουν το πρόγραμμά τους με έκτακτα δελτία ενώ δεν αποκλείεται το βράδυ της ίδιας ημέρας να βγουν στον «αέρα» έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές.
Αυστηρή οδηγία έχει δοθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Reader για καθόλα αξιόπιστη και απολύτως εναρμονισμένη με τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας κάλυψη των εκδηλώσεων μνήμης της τραγωδίας των Τεμπών από τη διοίκηση της ΕΡΤ προς πάσα κατεύθυνση και κάθε εμπλεκόμενο. Άλλωστε στην ηγεσία της Δημόσιας Τηλεόρασης βρίσκεται πλέον ένας έμπειρος δημοσιογράφος και επί πολλά χρόνια παρουσιαστής κεντρικών δελτίων ειδήσεων, ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Πρόσφατα δε συνυπολογίστηκε στην αλλαγή της ηγεσίας του ενημερωτικού τομέα με την αποχώρηση του Φώτη Καφαράκη και την ανάληψη της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης από το Βασίλη Θωμόπουλο και το γεγονός των λαθών που καταγράφηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και είχαν να κάνουν και με το θέμα της κάλυψης του προηγούμενου συλλαλητηρίου για τα Τέμπη. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην κάλυψη του θέματος από το 24ωρης ενημερωτικής ροής ERTΝEWS, τις «Συνδέσεις» και τα δύο δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 12.00 και στις 18.00 αλλά και από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Για το θέμα της κάλυψης έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια μεγάλη σύσκεψη στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.
