Μενού
gin-tonic
Τζιν τόνικ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στα μπαρ. Παρότι οι mixologists φτιάχνουν συνεχώς νέες δημιουργίες παραμένει, το κλασικό παραμένει ψηλά στη ζήτηση. Ο λόγος για το τζιν τόνικ, ένα κοκτέιλ που μετά εκατοντάδες χρόνια ζωής και παρά τις όποιες παραλλαγές έχει δεχθεί, είναι διαχρονικό συνδυάζοντας το πικρό με τις απαραίτητες δόσεις αποστάγματος με άρωμα εσπεριδοειδών και πεύκου. 

Ακολουθήστε τώρα τον καινούργιο λογαριασμό του Reader στο Instagram

Εδώ δεν θα σας δώσουμε συνταγές ή προτάσεις για συγκεκριμένες μάρκες τζιν ή τόνικ. Αντίθετα, θα πάμε πολύ πίσω για να δούμε πώς δημιουργήθηκε αλλά και πώς κατάφερε να διαδοθεί και να διατηρηθεί έτσι στο πέρασμα των χρόνων.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα κλασικά κοκτέιλ, το τζιν με τόνικ «εφευρέθηκε» ως ιατρική συνταγή πριν γίνει ένα αγαπημένο ποτό. Στη δεκαετία του 1800, Βρετανοί στρατιώτες που στάθμευαν στην Ινδία έπιναν ένα μείγμα από οινόπνευμα και τόνικ για να πάρουν την καθημερινή τους δόση κινίνης, το δραστικό συστατικό του τόνικ, προκειμένου να αποτρέψουν την ελονοσία.

Η ελονοσία ήταν σαρωτική σε τροπικές περιοχές όπως η Ινδία και ένας Σκωτσέζος γιατρός, ο George Cleghorn μελέτησε πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η κινίνη για τη θεραπεία της νόσου. Οι στρατιώτες που έρχονταν από την Βρετανία στην Ινδία έφεραν μαζί τους την συνήθεια να πίνουν τζιν που εκείνη την εποχή ήταν πολύ φτηνότερο ακόμη και από την μπύρα λόγω της μειωμένης φορολογίας.

Ένα από τα δημοφιλή αποστάγματα της επιλογής για ανάμειξη με τόνικ ήταν το τζιν λόγω των απαλών και νόστιμων γεύσεων που επιτυγχάνονται με το πάντρεμα των δύο συστατικών. Οι σταγόνες λάιμ προστέθηκαν αργότερα για να προσθέσουν ακόμα περισσότερα οφέλη για την υγεία και να μειώσουν κάπως τις πικρές γεύσεις που βρίσκονται συχνά στο τόνικ.

Όπως αναφέρει το glassrev.com ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήξερε πόσο τζιν και τόνικ χρησιμοποιούνταν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ελονοσίας, όπως είχε δηλώσει κάποτε, «το ποτό Τζιν και Τόνικ έχει σώσει τη ζωή και το μυαλό περισσότερων Άγγλων από όλους τους γιατρούς στην Αυτοκρατορία». Έτσι βοήθησε κι αυτός με τον τρόπο του ώστε να διαδοθεί το συγκεκριμένο κοκτέιλ.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA