Ετοιμάστε παραδοσιακό χαλβά με γάλα και κουκουνάρι με αυτήν την εύκολη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com.
Υλικά για τον παραδοσιακό χαλβά με γάλα και κουκουνάρι
- 100 γρ. κουκουνάρι
- 150 γρ. ηλιέλαιο
- 50 γρ. βούτυρο
- 190 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 280 γρ. σιμιγδάλι, χοντρό
- 480 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 750 γρ. γάλα πλήρες
Για το σερβίρισμα
- κανέλα
- κουκουνάρι, καβουρδισμένο
Πώς φτιάχνουμε τον χαλβά
- Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε το κουκουνάρι και το αφήνουμε να καβουρδιστεί για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα σε όλη την επιφάνειά του, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
- Μεταφέρουμε το κουκουνάρι σε ένα μπολ, τοποθετούμε την κατσαρόλα πάλι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το βούτυρο, και αφήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 3-4 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το καβουρδισμένο κουκουνάρι και ανακατεύουμε 4-5 λεπτά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να ψηθεί το σιμιγδάλι και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 21 εκ. με τρύπα στη μέση.
- Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.
- Ξεφορμάρουμε τον χαλβά και τον πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και λίγο κουκουνάρι.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.