Μενού
Ψώνια στο σούπερ μάρκετ
Ψώνια στο σούπερ μάρκετ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εν μέσω του πληθωρισμού και της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ φαντάζει πια ολόκληρο «ταξίδι», καθώς πρέπει να κάνεις χιλιόμετρα ολόκληρα στα ράφια για να βρεις την πιο χαμηλή τιμή. Αλλά μία influencer από την Καλιφόρνια λέει πώς δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο.

Όπως υποστηρίζει στη NY Post ξοδεύει το πολύ 45 ευρώ τη βδομάδα στο σούπερ μάρκετ για εκείνη και τον σύντροφό της, ώστε να μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα για το πρώτο τους σπίτι.

Πώς τα καταφέρνει όμως;

«Το φαγητό δεν χρειάζεται να είναι ακριβό αν ξέρεις πώς να βρίσκεις τις καλύτερες προσφορές και να κάνεις σωστό προϋπολογισμό», είπε στο μέσο, προσθέτοντας ότι μόνο με «μπάτζετ» αγορές μπορεί να φτιάχνει τρία θρεπτικά γεύματα κάθε μέρα.

Οι τρεις συμβουλές της

Η influencer, κάτοικος του πανάκριβου Λος Άντζελες των ΗΠΑ, έπρεπε να βρει δημιουργικούς τρόπους για να επιβιώσει από το υψηλό κόστος ζωής της πόλης. Για να τα φέρνει πέρα εργάζεται σε δύο δουλειές, ενώ βγάζει ένα «εξτραδάκι» μέσω του καναλιού της στο Tiktok.

Σχετικά με τα ψώνια όμως, λέει πως τρεις είναι οι «χρυσοί» κανόνες για ουσιαστική οικονομία.

Προσχεδιασμός

Το κλειδί για να μην αγοράζετε προϊόντα που θα καταλήξετε να πετάτε, σπαταλώντας χρήματα, είναι να ξέρετε εκ των προτέρων πόσα θα χρειαστείτε. Για αυτό πρέπει να σχεδιάζετε τα γεύματά σας για ολόκληρη τη βδομάδα. 

Όσον αφορά αναλώσιμα όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρεατικά και άλλα, φροντίστε να αγοράζετε την ακριβή ποσότητα που θα χρειαστείτε για τις μερίδες.

Αξιοποίηση

Για να μειώσετε ακόμα περισσότερο τα έξοδα, πρέπει να αξιοποιείτε στο έπακρο τα προϊόντα μακράς διαρκείας και τα αποφάγια από τα γεύματα. Για παράδειγμα, αν σας έχουν μείνει μόλις 10 γραμμάρια ρύζι ή φακές, μην τα λοιδορήσετε. Μπορούν άνετα να μπουν σε γέμιση για πίτες ή σε σαλάτες για να «φτουρίσουν», που λέει και ο λαός.

Ακόμα, μην πετάτε το φαγητό που απομένει, αλλά κρατήστε το στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το δημιουργικά στο μαγείρεμα της επόμενης ημέρας. Μερικά από τα υλικά «πασπαρτού» είναι οι πατάτες, το ρύζι, τα μακαρόνια, ο κιμάς, οι πίτες, και τα αποξηραμένα φρούτα.

Έρευνα αγοράς

Όταν τελικά φτάσετε στο ράφι του σούπερ μάρκετ, το κλειδί είναι η γρήγορη σύγκριση τιμών. Ειδικά στην Ελλάδα, απαιτείται διά νόμου στα περισσότερα προϊόντα να αναγράφεται η τιμή κιλού ή η τιμή τεμαχίου. 

Αυτές είναι οι τιμές που πρέπει να συγκρίνετε αν θέλετε να βρείτε το πιο value for money αγαθό στην κατηγορία που ψάχνετε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA