Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται για δέκατη ένατη ημέρα, η συμμετοχή της χώρας στη Eurovision είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους Ουκρανούς πολίτες αυτή τη στιγμή. Κι όμως, απ' ότι φαίνεται οι Ευρωπαίοι ασχολούνται με το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την πατρίδα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Τορίνο τον προσεχή Μάιο και μάλιστα πολύ. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει το γεγονός πως στα στοιχήματα των Eurofans οι Kalush Orchestra σκαρφάλωσαν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων με το κομμάτι «Stefania».

Τα παρατράγουδα με την ουκρανική συμμετοχή στη Eurovision

https://www.instagram.com/p/CaDIEAUMLTi/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η αλήθεια είναι πως η φετινή συμμετοχή της Ουκρανίας στο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού πέρασε από σαράντα κύματα. Κι αυτό γιατί αν και στον εθνικό τελικό (γνωστό και ως Vidbir), που διοργανώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, νικήτρια αναδείχθηκε η Alina Pash με το τραγούδι «Tini zabutykh predkiv» (ο τίτλος του σημαίνει «στη σκιά των ξεχασμένων προγόνων»), τελικά δεν είναι αυτή που θα πάει στη Eurovision. Η Pash μπορεί να βγήκε δεύτερη στην ψηφοφορία του κοινού, κατάφερε όμως να πάρει την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή και τελικά να ανακηρυχθεί νικήτρια της διαδικασίας, παίρνοντας αρχικά το εισιτήριο για το Τορίνο.

Διαβάστε ακόμη: Eurovision 2022: «Die Together» - Αυτό είναι το φετινό τραγούδι της Ελλάδας από την Αμάντα Γεωργιάδη

Στην βραδιά του εθνικού τελικού της Ουκρανίας δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, μιας και «έπεσε» το σύστημα televoting, με τον παρουσιαστή να ανακοινώνει τα αποτελέσματα από ένα χαρτί. Το γεγονός αυτό έκανε τους Kalush Orchestra, οι οποίοι πήραν την πρώτη θέση στο televoting με διπλάσιες ψήφους από την Pash, να διαμαρτυρηθούν για αλλοίωση του αποτελέσματος. Αν και δεν έγινε κάτι εκείνη τη στιγμή, τελικά τέσσερις ημέρες αργότερα στις 16 Φεβρουαρίου η Alina Pash απέσυρε τη συμμετοχή της για τη Eurovision, καθώς κατηγορήθηκε πως είχε εισέλθει στην Κριμαία από ρωσικό έδαφος το 2015 και πλαστογράφησε τα ταξιδιωτικά της έγγραφα με την ομάδα της, προκειμένου να συμμετάσχει στο Vidbir.

Κάπως έτσι οι Kalush Orchestra, οι οποίοι είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση του εθνικού τελικού, πήραν το εισιτήριο για να εκπροσωπήσουν την Ουκρανία στη φετινή Eurovision, με τις εντυπώσεις του κοινού μέχρι τώρα να είναι άκρως ενθαρρυντικές για το τραγούδι τους. Το συγκρότημα έχει πάρει το όνομά του από την πόλη Kalush, που βρίσκεται στους πρόποδες των Καρπαθίων, στην επαρχία Ivano-Frankivsk της δυτικής Ουκρανίας.

Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra από την Ουκρανία

https://www.instagram.com/p/CVIsaglomtn/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι τρεις άνδρες, που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία των Kalush Orchestra το 2019, είναι ο ράπερ Oleh Psiuk, ο πολυοργανοπαίκτης Ihor Didenchuk και ο MC Kylymen. Μάλιστα, ο Didenchuk έχει και εμπειρία από τον θεσμό της Eurovision, μιας και πήγε και πέρυσι στο Ρότερνταμ, παίζοντας φλάουτο για το κομμάτι «Go_A». Το πρώτο album του συγκροτήματος με τίτλο HOTIN κυκλοφόρησε μέσα στο 2021, με τους Ουκρανούς να το λατρεύουν. Στο μεταξύ το κομμάτι «Zori», το οποίο ξεχωρίζει στον δίσκο, «χτύπησε» πάνω από δύο εκατομμύρια ακροάσεις στο Spotify. 

Πρόσφατα, οι Kalush Orchestra «μεγάλωσαν», με τρεις ακόμη μουσικούς να μπαίνουν στο σχήμα. Η μουσική που παίζουν είναι ένα μείγμα από χιπ χοπ και παραδοσιακό ήχο, δένοντας τέλεια το παρελθόν με το σήμερα. Ενδεικτικό της απήχησης του γκρουπ στην Ουκρανία είναι το γεγονός πως στον εθνικό τελικό σάρωσαν σε ψήφους. Όσον αφορά το κομμάτι, με το οποίο θα πάνε τώρα στη Eurovision, σε αντίθεση με το τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν έχει πολιτικό στίχο.

https://www.instagram.com/p/CZy8-KRo_gs/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το «Stefania» είναι γραμμένο στα ουκρανικά και μιλάει για τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα του. Μία από τις λέξεις-κλειδιά του τραγουδιού είναι το «колискова», που σημαίνει «νανούρισμα». Με τη λέξη αυτή ο τραγουδιστής αναφέρεται στις καλές αναμνήσεις που έχει από τη μητέρα του. Παράλληλα, κάθε στίχος ραπ τελειώνει με την πρόταση «Lyuli lyuli lyuli», το οποίο είναι ένα κλασικό σλαβικό νανούρισμα.

Το τραγούδι ξεκινά με την ιστορία ενός παιδιού, που αντιλαμβάνεται πως η μητέρα του έχει γεράσει. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μητέρα, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να μεγαλώσει το παιδί της. Μέσα στο κομμάτι υπάρχει κι ένας στίχος, ο οποίος λέει πως «πάντα θα γυρνάω σε εσένα από κατεστραμμένους δρόμους», με πολλούς Eurofans να τον συνδέουν - λανθασμένα βέβαια - με τον πόλεμο, που «πληγώνει» αυτή τη στιγμή τον λαό της Ουκρανίας. 

Το video clip του «Stefania» ανέβηκε στο κανάλι της Eurovision στο Youtube στις 10 Μαρτίου και ήδη μετράει περισσότερες από μισό εκατομμύριο προβολές. Παράλληλα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποδόσεις, η Ουκρανία παρουσιάζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί της φετινής διοργάνωσης. Η απόδοση νίκης της είναι στο 2, την ώρα που η αμέσως επόμενη Ιταλία βρίσκεται στο 4. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Γιατί είναι τόσο ψηλά στις αποδόσεις το ουκρανικό τραγούδι

https://www.instagram.com/tv/CawmFazoXuc/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αρχικά, η αλήθεια είναι πως το κομμάτι της Ουκρανίας είναι όντως καλό. Έχει ρυθμό, έχει στίχο που σου μένει στο μυαλό ακόμη κι από την πρώτη φορά που θα το ακούσεις, ενώ ταιριάζει άψογα στο κόνσεπτ της Eurovision. Επίσης, μιλάμε για μία χώρα με εντυπωσιακή πορεία στον θεσμό. Από το 2003, όταν και πήρε μέρος για πρώτη φορά, η Ουκρανία έχει κερδίσει δύο φορές, το 2004 και το 2016, ενώ έχει τερματίσει δεύτερη άλλες δύο και μία φορά τρίτη. Αποτελεί άλλωστε και τη μοναδική χώρα στη Eurovision που έχει 100% ποσοστό πρόκρισης από ημιτελικούς. 

Συνήθως παίρνει υψηλές βαθμολογίες, ακόμη και 12άρια, από χώρες όπως η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία ή το Βέλγιο, ενώ κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει και φέτος. Παράλληλα, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τη διοργάνωση «ξεκλειδώνει» κι άλλους πόντους από χώρες που βρίσκονται γύρω της. Με τους Ευρωπαίους να στηρίζουν την προσπάθεια της Ουκρανίας για άμυνα απέναντι στη ρωσική εισβολή, είναι σχεδόν βέβαιο πως πολλοί τηλεθεατές της Eurovision, θα πιάσουν στα χέρια τους το τηλέφωνο και θα στηρίξουν ακόμη και με ένα μήνυμα την ουκρανική συμμετοχή. 

Μένει να δούμε, λοιπόν, αν θα καταφέρουν όντως οι  Kalush Orchestra να δικαιώσουν τα προγνωστικά και να κερδίσουν την Eurovision στον μεγάλο τελικό που θα διεξαχθεί στο Τορίνο το Σάββατο 14 Μαΐου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA