Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο 66ος διαγωνισμός της Eurovision ολοκληρώθηκε με την Ουκρανία και τους Kalush Orchestra να κατακτούν την πρώτη θέση στη διοργάνωση και να φέρνουν τη νίκη στη χώρα τους, η οποία βρίσκεται εν μέσω πολέμου. Η νίκη των Kalush Orchestra δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς από την αρχή ήταν το απόλυτο φαβορί για τη νίκη στην Eurovision 2022.

Διαβάστε ακόμη: Eurovision 2022: Νικήτρια η Ουκρανία που σάρωσε στο televoting - Στην 8η θέση η Ελλάδα

Οι Kalush Orchestra, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα εκπροσωπήσουν την Ουκρανία στον διαγωνισμό δύο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους, με το τραγούδι «Stefania» συγκέντρωσαν 631 βαθμούς και κατέκτησαν την πρώτη θέση στον διαγωνισμό. Αυτή ωστόσο δεν ήταν η πρώτη νίκη για την Ουκρανία, αλλά η τρίτη. Πρώτη φορά η Ουκρανία κέρδισε στον διαγωνισμό το 2004 με τη Ρουσλάνα και το «Wild Dances» και το 2016 με την Τζαμάλα και το «1944».

Η ιστορία πίσω από το «Stefania»

Το τραγούδι «Stefania», το νικητήριο της Eurovision 2022, συνδυάζει τη ραπ με την παραδοσιακή ουκρανική μουσική, συνδυάζει επιδέξια σύγχρονες και αρχαίες παραδόσεις. Το τραγούδι είναι μια ωδή στη μητέρα, με τον αφηγητή στο τραγούδι να μιλά για καλές αναμνήσεις από τη μητέρα τους. Το τραγούδι αρχικά μιλάει για το πόσο έχει γεράσει η μητέρα τους, επικαλούμενος ένα νοσταλγικό παρελθόν για τη μητέρα τους. Στη συνέχεια, το τραγούδι μιλά για τις δυσκολίες μιας μητέρας, με τον αφηγητή να συνειδητοποιεί πόσα έχει κάνει η μητέρα για αυτόν. Ένα «νανούρισμα» στο τέλος κάθε στίχου ραπ φέρνει τον αφηγητή πίσω στο χρόνο που τους φρόντιζε η μητέρα τους.

«Το τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν τον πόλεμο και ήταν αφιερωμένο στη μητέρα μου. Μετά την εισβολή και τον πόλεμο, πήρε άλλες διαστάσεις και πολύς κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα-πατρίδα. Είναι πια μέσα στην καρδιά πολλών Ουκρανών και έχει αυξηθεί σημαντικά η δημοφιλία και ο συμβολισμός του», έχει πει ο τραγουδιστής, Ολεχ Πσιουκ.

https://www.instagram.com/tv/CdaSZM2IWwO/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra

Οι Kalush (στιλιζαρισμένο με όλα στα κεφαλαία) είναι ένα ουκρανικό συγκρότημα ραπ που δημιουργήθηκε το 2019. Το γκρουπ αποτελείται από τον ιδρυτή και ράπερ Όλεχ Πσιούκ, τον πολυοργανιστή Ιχόρ Ντιντεντσούκ και τον DJ MC Kilimmen. Ο Ντιντεντσούκ είναι επίσης μέλος του electro-folk συγκροτήματος Go_A.

Οι Kalush ιδρύθηκαν το 2019 και πήραν το όνομά τους από τη γενέτειρα του Psiuk, Kalush, στην περιφέρεια Ivano-Frankivsk. Το πρώτο μουσικό βίντεο του συγκροτήματος για το τραγούδι "Ne marynui" (Не маринуй) κυκλοφόρησε στο επίσημο κανάλι τους στο YouTube στις 17 Οκτωβρίου 2019. Ο σκηνοθέτης του βίντεο, Delta Arthur, είναι ο σκηνοθέτης πολλών από τα βίντεο της Ουκρανής ράπερ Alyona Alyona. Το βίντεο γυρίστηκε στους δρόμους του Kalush και την παραμονή της κυκλοφορίας του, η Alyona Alyona το ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Instagram.

Μετά την κυκλοφορία του δεύτερου μουσικού τους βίντεο "Ty honysh" (Ти гониш) τον Νοέμβριο του 2019, οι Kalush υπέγραψαν συμβόλαιο ηχογράφησης με την αμερικανική δισκογραφική χιπ-χοπ Def Jam Recordings. Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος Hotin. Στις 23 Ιουλίου 2021, οι Kalush μαζί με τον ράπερ Skofka κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Yo-yo (Йо-йо).

https://www.instagram.com/p/CdXj-poox6B/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το 2021, σύμφωνα με τη Wikipedia, οι Kalush ανακοίνωσαν την έναρξη ενός παράλληλου project, του Kalush Orchestra. Σε αντίθεση με το κύριο συγκρότημα, οι Kalush Orchestra επικεντρώνονται στο ραπ με λαϊκά μοτίβα και την ουκρανική παραδοσιακή μουσική. Τα βασικά μέλη του Kalush προστέθηκαν από τους πολυοργανιστές Τίμοφι Μουζουτσούκ και Βιτάλι Ντουζούκ.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2022, οι Kalush Orchestra διαγωνίστηκαν για το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν την Ουκρανία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2022 με το τραγούδι "Stefania". Στον τελικό της εθνικής επιλογής Vidbir, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 14 βαθμούς (έξι από την κριτική επιτροπή και οκτώ από το κοινό). Ο Πσιούκ πίστευε ότι λόγω τεχνικών δυσκολιών που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, η Αλίνα Πας είχε επιλεγεί λανθασμένα ως νικήτρια. Παρά το γεγονός ότι ήρθε στη δεύτερη θέση, το συγκρότημα είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ουκρανία μετά την απόσυρση της Πας λόγω διαμάχης σχετικά με την ιστορία του ταξιδιού της στην Κριμαία. Στις 22 Φεβρουαρίου, οι Kalush Orchestra αποδέχτηκαν την προσφορά. Την ίδια ημέρα, ο ουκρανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Suspilne δημοσίευσε τα επίσημα αποτελέσματα ψηφοφορίας του Vidbir 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η Πας είχε επιλεγεί σωστά ως νικήτρια, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Πσιούκ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA