Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς γεννήθηκε Γιουγκοσλάβος, πέθανε... Σέρβος όμως η καριέρα του και ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ήταν άρρηκτα δεμένο με την Ελλάδα. Στα παρκέ της χώρας μας άλλωστε πέρασε σχεδόν τη μισή του προπονητική καριέρα ενώ αρκετές από τις επιτυχίες του είχαν χρώμα ελληνικό. Είτε με τους τίτλους του με τις ελληνικές ομάδες, είτε με την ανάδειξη Ελλήνων παικτών ή ακόμα και με τις κόντρες του, όπως αυτές με τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Φασούλα. Από τον τελευταίο άλλωστε πήρε και το παρατσούκλι... σοφός.

Ο Ντούντα, άρχισε την προπονητική του καριέρα από το... σπίτι του, την Παρτίζαν Βελιγραδίου. Γρήγορα όμως ήρθε στην Ελλάδα, το 1980, για λογαριασμό του Άρη, ανοίγοντας μία πόρτα που παρέμεινε ορθάνοικτη ως και το φινάλε του στους πάγκους. Οι επιτυχίες και οι τίτλοι του μιλούν από μόνοι τους, όμως υπήρξαν κάποιες στιγμές, που όπως είπαμε συνδέονται με την Ελλάδα, που είναι ξεχωριστές.

Τα πιτσιρίκια του Ολυμπιακού το 2012

Η επιστροφή του στον Ολυμπιακό το 2010 συνέπεσε με το ξεκίνημα της εποχής Σπανούλη. Την πρώτη του χρονιά στο Λιμάνι είχε μια ακριβή ομάδα (Σπανούλης, Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς, Νεστέροβιτς, Πρίντεζης κ.α.) που όμως δεν κατάφερε ουσιαστικά τίποτα. Την επόμενη σεζόν αποφασίζει να αλλάξει τα πάντα και να στηριχθεί κατά βάση στη νέα γενιά του ελληνικού μπάσκετ. Πλάι στον Σπανούλη βρίσκονται ο Μάντζαρης, ο Παπανικολάου, ο Σλούκας, ο Κατσίβελης. Στην πορεία προστίθενται ο Ντόρσεϊ και ο Λο και στο τέλος της χρονιάς ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και το σημαντικότερο είναι πρωταθλητής Ευρώπης μετά από τον αξέχαστο τελικό με την ΤΣΣΚΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=9jcpkEiNdmQ

Το πρώτο triple crown το 1997

Πριν από το 2012 ο Ντούσαν Ίβκοβιτς το είχε... ξανακάνει. Το 1996 αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό αντικαθιστώντας τον Γιάννη Ιωαννίδη και καταφέρνει αυτό που ο προκάτοχός του απέτυχε. Να κάνει τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ευρώπης. Το 1997 και η Ρώμη θα μείνουν στην ιστορία, θα γίνουν σύνθημα και θα αποτελέσουν μία από τις ιστορικές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Και για... κερασάκι, εκείνος ο Ολυμπιακός πέτυχε το πρώτο ελληνικό triple crown (ευρωπαϊκό, πρωτάθλημα, κύπελλο).

Ο Πανιώνιος στην Ευρωλίγκα

Στη θητεία του στην «Πλατεία» ο Ίβκοβιτς δεν κατάφερε να πάρει κάποιο κύπελλο όμως ο Πανιώνιος του 1996 έμοιαζε τροπαιούχο. Ο Φάνης Χριστοδούλου, ο Μπάιρον Ντίνκινς και ο Ζάρκο Πάσπαλι είχαν δίπλα τους τη νουβελ βαγκ του «ιστορικού» με παίκτες από την ακαδημία όπως ο Δρελιώζης, ο Κικίλιας, ο Καράγκουτης, ο Καλαϊτζής, ο Τσόπης. Αυτή η ομάδα έφτασε μια νίκη από τους τελικούς του πρωταθλήματος όμως «σκούπισε» τον ΠΑΟΚ στον μικρό τελικό εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά την έξοδό του στην (παλιά) Ευρωλίγκα.

Πρωτάθλημα και Ευρωπαϊκό με τον ΠΑΟΚ

Το κοντέρ των τίτλων του Ντούσαν Ίβκοβιτς στη χώρα μας, άρχισε να γράφει το 1991 όταν και κάθισε στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Μαζί του ο «δικέφαλος» κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα, το 1992 ενώ φτάνει ως τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων όπου θα χάσει με 65-63 από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Την επόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, στο ΣΕΦ, θα σταθεί άτυχος στον ημιτελικό με την Μπενετόν (77-79) και εν τέλει θα ολοκληρώσει τρίτος νικώντας στον μικρό τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης.

https://www.youtube.com/watch?v=4t4F2wrQncc

Ευρωπαϊκό με την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ήταν ο αμέσως επόμενος σταθμός του μετά από την πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό. Κι εκεί θα χρησιμοποιήσει τη... γνωστή συνταγή με τους πιτσιρικάδες καθώς η Ένωση θα στηριχθεί εν πολλοίς στους τους Μιχάλη Κακιούζη, Δήμο Ντικούδη, Νίκο Χατζή, Νίκο Ζήση, Ιάκωβο Τσακαλίδη. Κατακτά δύο κύπελλα Ελλάδας στα δύο χρόνια που είναι προπονητής και το Κύπελλο Σαπόρτα (πρώην Κυπελλούχων) το 2000 με νίκη απέναντι στην Κίντερ Μπολόνια του Ετόρε Μεσίνα 32 χρόνια μετά τον πρώτο θρίαμβο της ΑΕΚ στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968.

https://www.youtube.com/watch?v=nXKstebLG-8

Ο άνθρωπος που απογείωσε τον Παπαλουκά

Φεύγοντας από την Ελλάδα με προορισμό τη Μόσχα και το τεράστιο συμβόλαιο που του πρόσφερε η ΤΣΣΚΑ για να την ξανακάνει πρωταθλήτρια Ευρώπης, έκανε ένα ακόμα... καλό στο ελληνικό μπάσκετ. Τον Θοδωρή Παπαλουκά. Ο παλαίμαχος γκαρντ είχε αποχωρήσει ως «αποτυχημένος» από την Ελλάδα, πήγε στη Μόσχα για να πλαισιώσει τον Νίκο Χατζηβρέττα (πρώτο σκόρερ την προηγούμενη σεζόν στην Α1) και στα χέρια του Ντούντα κατέληξε ο κορυφαίος πλέι μέικερ και πιο ακριβοπληρωμένος Ευρωπαίος στην Ευρωλίγκα!

Με Φώτση και Παπαδόπουλος στην Ντινάμο

Αλλά και ο επόμενος σταθμός του στη Μόσχα είχε ελληνικό χρώμα. Έχτισε τη Ντινάμο γύρω από τον Αντώνη Φώτση και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο και οι δύο κολλητοί τον αντάμειψαν. Η Ντινάμο θα κατακτήσει το 2006 το ULEB Cup κόντρα στον Άρη ενώ την επόμενη χρονιά θα φτάσει για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας όπου θα αποκλειστεί από τον Παναθηναϊκό.

Πρωταθλητής στην... εχθρική Αθήνα

Το 1995 ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι και πάλι στον πάγκο της Γιουγκοσλαβίας, που όμως δεν θυμίζει σε τίποτα την Ενιαία. Αποτελείτε από Σέρβους και Μαυροβούνιους και επιστρέφει στις διοργανώσεις μετά από αποκλεισμό της λόγω του εμφυλίου. Στη διοργάνωση της Αθήνας συναντά την Ελλάδα στον ημιτελικό και με τη... βοήθεια φτάνει ως τον τελικό. Αυτές οι αποφάσεις των διαιτητών κάνουν όλον τον κόσμο στον τελικό του ΟΑΚΑ να είναι υπέρ της Λιθουανίας, φωνάζοντας υπέρ της Λιέτουβα. Η Γιουγκοσλαβία του Μποντιρόγκα, του Ντίβατς, του Σάβιτς, του Πάσπαλι και του Τζόρτζεβιτς νικά και επιστρέφει στην κορυφή της Ευρώπης.

https://www.youtube.com/watch?v=yhAfDvT28GA

Οι κόντρες με Γκάλη και Φασούλα

Ο Ίβκοβιτς είχε τη φήμη πως δεν τα πάει καλά με τις βεντέτες. Και στα μέρη μας το επιβεβαίωσε με δύο από τις κορυφαίες μορφές στη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Αρχικά στη θητεία του στον Άρη όταν και ήρθε σε σύγκρουση με τον Νίκο Γκάλη. Πολλά χρόνια μετά ο Ντούντα διέψευσε πως υπήρξε πρόβλημα τότε, όμως ο... αστικός μύθος λέει πως ο ίδιος είχε πει «όχι» σε πιθανή μετακίνηση του Νικ στον ΠΑΟΚ, όταν ήταν προπονητής εκεί. Ιδιαίτερη ήταν η σχέση του και με τον Παναγιώτη Φασούλα τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και τον Ολυμπιακό. Η «αράχνη» άλλωστε είχε αποκαλέσει -εμφανώς ειρωνικά- τον Ίβκοβιτς «σοφό» θέλοντας να δείξει τη δυσαρέσκειά του. Άσχετα αν το συγκεκριμένο παρατσούκλι έμεινε να τον συνοδεύει για πάντα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA