Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τόρνικε Σενγκέλια τάσσεται στο πλευρό των Ουκρανών και προχωρά σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς και κυρίως ανθρωπιάς. Ο σούπερ σταρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, γνωστής και ως «ομάδας του στρατού» της Ρωσίας, φεύγει από την ρωσική υπερομάδα, αφήνοντας τα εκατομμύρια του Ρώσου μεγιστάνα Αντρέι Βατούτιν, στην ομάδα του οποίου υπέγραψε το καλοκαίρι του 2020 για τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται, ότι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, προπονητής είναι ο Ελληνας Δημήτρης Ιτούδης.

Ο «Τόκο» αποφάσισε να τα μαζέψει και να φύγει από την ομάδα και από την Ρωσία γενικότερα και ήδη βρίσκεται στην Ισπανία, στην οποία ζούσε για πολλά χρόνια καθώς έπαιζε στην Μπασκόνια, μαζί με την οικογένειά του.

Ο Γεωργιανός άσος, που έχει κάνει και καριέρα στο ΝΒΑ με τους Μπρούκλιν Νετς και Σικάγο Μπουλς, είχε δεχθεί δριμεία κριτική από τον πρόεδρο της Γεωργίας, Σαλόμ Ζουραμπισβίλι, όταν αποφάσισε να πάει σε ρωσική ομάδα, χαρακτηρίζοντας την μεταγραφή του ως «λυπηρή κι απαράδεκτη».

Οταν η Γεωργία είχε βρεθεί στη θέση της Ουκρανίας

Μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, ο 31χρονος φόργουορντ είδε το ποτήρι να ξεχειλίζει και θυμήθηκε τα όσα πέρασε η πατρίδα του, η Γεωργία, όταν το 2009 έζησε ό,τι βιώνει τώρα και η Ουκρανία. Τότε, οι Ρώσοι με το πρόσχημα που χρησιμοποιούν και σήμερα στην Ουκρανία, την «απελευθέρωση» των ρωσόφωνων, προχώρησαν σε πόλεμο με την Γεωργία. Η σύγκρουση κράτησε πέντε μέρες και είχε ως επίκεντρο τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που στη συνέχεια αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες δημοκρατίες.

Οπως και σήμερα, έτσι και τον Αύγουστο του 2009, τα ρωσικά τανκς μπήκαν στην Νότια Οσετία, με το πρόσχημα ότι έπρεπε να προστατεύσουν τους κατοίκους της χώρας, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ρωσικά διαβατήρια. Οι Ρώσοι ύστερα από δύο-τρία 24ωρα απέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής, έδιωξαν τους Γεωργιανούς από τα εδάφη της Νότιας Οσετίας κι επιτέθηκαν σε προάστια της πρωτεύουσας Τιφλίδας. Ο πόλεμος κράτησε συνολικά πέντε μέρες και υπολογίζεται ότι 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Τα δύο μέρη προχώρησαν σε κατάπαυση του πυρός στις 12 Αυγούστου 2008. Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA