NEWS
24/11/2022 15:33

Φοιτητής δεν μπορεί να πάρει πτυχίο γιατί χρωστά 150 ευρώ στην εστία

Φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταγγέλλει ότι δεν μπορεί να πάρει πτυχίο γιατί χρωστάει 150 ευρώ στην εστία - «Οι φοιτητές που δεν πληρώνουν το "χαράτσι" της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν» - Τι απαντά το Ίδρυμα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Φοιτητής δεν μπορεί να πάρει πτυχίο γιατί χρωστά 150 ευρώ στην εστία
(Πηγή: eurokinissi)
Ανάγνωση:

Δεν μπορεί να πάρει το πτυχίο του, γιατί χρωστάει 150 ευρώ στην εστία του πανεπιστημίου του. Αυτό καταγγέλλει φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς δηλώνει «όμηρος» της μικρής οφειλής επί δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα και δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει ούτε στην τελετή ορκωμοσίας του τμήματός του την ερχόμενη Τετάρτη. Από την πλευρά του, το Iδρυμα εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή.

Διαβάστε ακόμα: Ηράκλειο: Παππούς 88 ετών πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πάει για μεταπτυχιακό (βίντεο)

Συγκεκριμένα, ο Λαυρέντης Κουρελάς σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Λάρισας του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο σπουδών εδώ και δύο εξάμηνα όμως δεν μπορεί να πάρει το πτυχίο του. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος», αναγκάστηκε να μείνει στη φοιτητική εστία, προκειμένου να περιορίσει ένα σημαντικό έξοδο, αυτό της στέγης. Στη φοιτητική εστία στη Λάρισα οι ένοικοι πληρώνουν χαμηλό ετήσιο ενοίκιο ύψους 150 ευρώ τον χρόνο, αν πρόκειται για δίκλινο δωμάτιο και 400 ευρώ τον χρόνο, αν πρόκειται για μονόκλινο.

Ο ίδιος επέλεξε το μονόκλινο, καθώς οι οικονομικές δυνατότητες της αγροτικής οικογένειάς του ήταν περιορισμένες. Ηταν συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις του, μέχρι τη στιγμή που έχασε τον πατέρα του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή και αναγκάστηκε, όπως αναφέρει, να αναλάβει ο ίδιος χρέη προστάτη της οικογένειάς του. Οι οικονομικές δυσκολίες έγιναν μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα ο Βολιώτης φοιτητής να μην μπορεί να πληρώσει χρέος 150 ευρώ, που είχε για το τελευταίο έτος των σπουδών του. «Για να λάβουμε το πτυχίο θα πρέπει μεταξύ των δικαιολογητικών, που προσκομίζουμε στη γραμματεία, να καταθέσουμε και βεβαίωση από τη Φοιτητική Μέριμνα ότι δεν έχουμε οφειλές. Εγώ δεν μπορώ να καταθέσω αυτή τη βεβαίωση, επειδή χρωστάω 150 ευρώ. Αυτά τα 150 ευρώ τα χρειάζομαι για εξετάσεις για τη μητέρα μου, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης μετά από ατύχημα που είχε πριν από τέσσερις μήνες περίπου», αναφέρει ο φοιτητής.

«Την ερχόμενη Τετάρτη είναι η ορκωμοσία των αποφοίτων του τμήματός μου. Εγώ δεν θα μπορέσω να ορκιστώ και να πάρω το πτυχίο μου. Δεν μου το επιτρέπουν», επισημαίνει ακόμα ο ίδιος. «Δεν θα μπορέσω να πάρω ένα πτυχίο, που θα μου επιτρέψει να προσληφθώ, να εργαστώ και να μπορέσω να πληρώσω το χρέος προς τη Φοιτητική Λέσχη», λέει αναφέροντας ότι προς το παρόν εργάζεται ως βοηθός ηλεκτρολόγου.

Η επιστολή του φοιτητή που δημοσιεύει ο «Ταχυδρόμος»:

«Ονομάζομαι Λαυρέντης Κουρελάς του Τριανταφύλλου και της Μαρίας Κράββαρη με καταγωγή από τη Ζαγορά Πηλίου και ιδιότητα αγρότες.

Με την παρούσα επιστολή μου προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζω την αγανάκτηση μου γιατί εδώ και δύο εξάμηνα ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των εστιών με εμποδίζει να πάρω το πτυχίο μου.

Είναι εξωφρενικό, αλλά με βάση τον κανονισμό, οι φοιτητές που δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν και να πάρουν το πτυχίο τους, ακόμα και αν έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών τους.

Με όλο τον σεβασμό, σας ρωτώ κύριε πρύτανη γιατί εσείς, που όπως ισχυρίζεστε είστε δίπλα στους φοιτητές ασκώντας «κοινωνική πολιτική», επιτρέπετε την ύπαρξη αυτού του απαράδεκτου όρου, που μάλιστα αποτελεί πανελλαδική αρνητική πρωτοτυπία;

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, μήπως δεν γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών, που διαμένει στις απαρχαιωμένες εστίες του Π.Θ., διαμένει εκεί γιατί δεν έχει άλλη επιλογή λόγω χαμηλού έως και μηδενικού εισοδήματος;

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε στο μέλλον τις εκατοντάδες περιπτώσεις που θα προκύψουν όπως η δική μου, ειδικά σε μια συνθήκη όπως η τωρινή, που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για οικογένειες όπως η δικιά μου;

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, τι σκοπεύετε να κάνετε με ακόμα πιο «ειδικές κατηγορίες – ευάλωτες ομάδες» φοιτητών, που βρίσκονται σε ακόμα πιο δεινή θέση, καθώς είτε αποτελούν προστάτες οικογένειας όπως εγώ, είτε άτομα του οικογενειακού τους περίγυρου βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως εγώ που είχα την ατυχία να πληρώ και αυτές τις δύο δραματικές προϋποθέσεις, καθώς και τον πατέρα μου έχασα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και η μητέρα μου νοσηλεύεται εδώ και μήνες σε πολύ δύσκολη κατάσταση με πιθανότητα αναπηρίας για το υπόλοιπο της ζωής της ύστερα από εργατικό ατύχημα στον χώρο εργασίας της;

Είμαι βέβαιος κύριε πρύτανη ότι το θεσμικό σας αξίωμα ως πρύτανης σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, αλλά και η κοινωνική σας πείρα σάς κάνουν να γνωρίζετε πολύ καλά ότι κανένας φοιτητής, κανένας γονιός δεν θα επέλεγε να μένει στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Κανένας φοιτητής δεν θα επέλεγε να μην πληρώσει τα όποια χρωστούμενα, αν μπορούσε να κάνει αλλιώς, όμως δεν μπορούμε.

Γι’ αυτό και με συνέπεια αγωνίστηκα όλα τα χρόνια των σπουδών μου για να έχουμε δικαιώματα οι εστιακοί φοιτητές, μπήκα μπροστά σε αυτό τον αγώνα μαζί με δεκάδες άλλους, μέσα από τις οργανωμένες δομές των εστιακών φοιτητών είτε ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου εστιακών φοιτητών, είτε ως μέλος της διοίκησης του φοιτητικού συλλόγου, με κάθε μου ιδιότητα.

Πρώτα απ’ όλα με την ιδιότητά μου ως άνθρωπος, που παλεύει να ζει με αξιοπρέπεια, που παλεύει για τις σπουδές και τη ζωή του. Γιατί γνωρίζετε και γνωρίζω και εγώ καλά ότι ούτε εσείς θα ήσασταν πρύτανης, ούτε εγώ φοιτητής, αν αυτά τα ιδρύματα δεν είχαν χτιστεί με τη φορολογία των Ελλήνων πολιτών, μεταξύ των οποίων οι γονείς μου και χιλιάδες άλλου λαού.

Γι’ αυτό και ζητώ η εξευτελιστική αυτή διάταξη του εν λόγω κανονισμού να καταργηθεί στην πράξη αποδεικνύοντας έμπρακτα εσείς ο ίδιος ότι πραγματικά η «κοινωνική σας πολιτική», όπως λέτε, έχει στόχο και περιεχόμενο, δεν είναι δηλαδή κενές φλυαρίες, που από αυτές έχουμε χορτάσει. Η απόφασή μου να απευθυνθώ σε εσάς και το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσω στην κοινωνία της Λάρισας το πρόβλημά μου αφορά στα δικά μου άμεσα δικαιώματα στην αγορά εργασίας, όπως και όλων όσοι ακολουθούν στη δική μου ή σε παρόμοιες θέσεις. Περιμένω άμεση απάντησή σας».

Τι απαντά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσιάζει τη δίκη του εκδοχή για το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι ο φοιτητής χρωστά 105 ευρώ και για ένα τόσο μικρό ποσό η διαφορά μπορεί να διευθετηθεί. Παρόλαυτά τονίζεται ότι το «χαράτσι» στους εστιακούς φοιτητές δεν μπορεί να καταργηθεί.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος, με βάση τον κανονισμό των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα η ετήσια συνδρομή για να διαμείνει κάποιος στη συγκεκριμένη εστία είναι 150 ευρώ. Η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του κυρίου Κουρελά έχει ληφθεί υπόψη και έχουν γίνει οι σχετικές εκπτώσεις με βάση τον κανονισμό.

Ο κύριος Λαυρέντης Κουρελάς έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, υπέβαλε πρόσφατα πριν από ένα μήνα αίτημά του να πάρει πτυχίο και οφείλει 105 ευρώ. Συγκεκριμένα, παρέδωσε την πτυχιακή του εργασία στις 4/7/2022, δεν υπέβαλε αίτημα για ορκωμοσία τον Ιούλιο και ζήτησε εγγράφως να συμμετέχει στην ορκωμοσία στις 1 Νοεμβρίου.

Αν πράγματι ο κύριος Κουρελάς αδυνατεί να πληρώσει το ποσό των 105 ευρώ, το αίτημά του θα ρυθμιστεί από το ίδρυμα.

Το αίτημά του όμως να καταργηθεί για όλους τους φοιτητές το «χαράτσι» όπως επικαλείται, κατά παράβαση του κανονισμού, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Το σύνολο των εστιακών φοιτητών γνωρίζει το συμβολικό κόστος της ετήσιας συνδρομής και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση αυτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΕΙ ΒΟΛΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ