Μενού
  • Α-
  • Α+

Και ξαφνικά φρένο. Γύρω στις 21:00 χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι η αρχικά για σήμερα προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων μετατίθεται για την Παρασκευή. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι η Επιτροπή θα συνεδρίαζε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να εξετάσει τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου άρσης κάποιων περιορισμών, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθούν ορισμένες βαλβίδες εκτόνωσης των πολιτών. Οι σκέψεις και οι συζητήσεις, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες στο Μαξίμου, ενώ η τρίωρη, δια ζώσης, σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Καθαράς Δευτέρας είχε ως αντικείμενο και τον προγραμματισμό ενός σταδιακού ανοίγματος κάποιων δραστηριοτήτων, όπως ζητούν και αρκετοί λοιμωξιολόγοι.

Όμως, το βράδυ της Τρίτης μπήκε μια άνω τελεία στους ανωτέρω σχεδιασμούς. Η απάντηση είναι, μάλλον, απλή. Στην κυβέρνηση αναμένουν ότι θα έχουμε σήμερα πολλά κρούσματα, ίσως και ρεκόρ κρουσμάτων, άνω των σχεδόν 3.200 που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες. Το αν αυτό είναι αυτό προϊόν των λίγων τεστ που έγιναν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ή έχουμε μια νέα, δυσμενή εξέλιξη στην πορεία της πανδημίας, μένει να φανεί αυτές τις μέρες. Εξ ου και οι ειδικοί θέλουν να περιμένουν μερικές μέρες ακόμα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, πριν τεθεί επί τάπητος ένα σχέδιο σταδιακών περιορισμών, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 του μηνός. Σαφώς, εν τέλει, το εύρος των μέτρων θα κριθεί από τα δεδομένα, με αρκετά κυβερνητικά στελέχη, πάντως, να εκτιμούν ότι, παρά το υψηλό που θα δούμε, η επιπεδοποίηση της καμπύλης είναι μπροστά μας και, πιο συγκεκριμένα, από το Σαββατοκύριακο και μετά.

Το σχέδιο αποσυμπίεσης

Με βάση την κεντρική ιδέα στο τραπέζι, η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, τα οποία θα λειτουργήσουν με ραντεβού, στις 22 του μήνα. Στο τραπέζι, επίσης, είναι η αναπροσαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις περιοχές που βρίσκονται στην κατάταξη «βαθύ κόκκινο», η οποία δεν αποκλείεται να ξεκινά στις 21.00 το βράδυ αντί για τις 19.00. Επίσης θα εξεταστεί η κατάργηση του περιορισμού που ισχύει τώρα στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6  στο 13033 και να επιτραπεί ξανά στους πολίτες να μετακινούνται για σωματική άσκηση με το αυτοκίνητό τους και όχι μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο. Αυτά τα δύο μέτρα είναι πιθανό να ισχύσουν ήδη από το Σαββατοκύριακο. 

Στην κυβέρνηση, επίσης, έχουν «μαρκάρει» την 29η Μαρτίου, καθώς είναι η ημερομηνία που ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο. Ως προς τον τρόπο που θα γίνει το άνοιγμα του κλάδου δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Ένα από τα σενάρια είναι οι καταναλωτές να στέλνουν μήνυμα στο 13032, με ισχύ τριών ωρών, χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό. Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι αντιπροτείνουν ωστόσο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με συνδυασμό των μεθόδων click away και click in shop.

Όπως εξηγεί στο Reader.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή, συναρτήσει των δεδομένων, έρχεται η ώρα για το ξεδίπλωμα μιας στρατηγικής επαναλειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς η κόπωση των πολιτών αντανακλάται στο επίπεδο τήρησης των μέτρων. Παράλληλα, η οικονομία πρέπει να πάρει ανάσα έχοντας παραμείνει από τον Νοέμβριο σε καθεστώς on/off και κυρίως στο…off. Και οι λοιμωξιολόγοι, άλλωστε, εκτιμούν ότι το λιανεμπόριο είναι ένας τομέας που δεν έχει συνεισφέρει σημαντικά στη διασπορά του ιού, συνεπώς μπορεί να επαναλειτουργήσει με μέτρα και περιορισμούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA