Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα», «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία».
Διευκρίνισε όμως ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια στο τραπέζι, «ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε». Πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί» αλλά επισήμανε ότι όσο παρατείνεται αυτή η κατάσταση, «τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε παράλληλα ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου με το lockdown κοστίζει στην οικονομία 200 - 250 εκατ. ευρώ.
Το κόστος δύο εβδομάδων lockdown
«Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού.
«Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», συμπλήρωσε λέγοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β΄ 15ήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.
Θετικό «carry over»
«Έχουμε ένα θετικό "carry over", αλλά και μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν», τόνισε.
Σημείωσε επίσης πως «άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς. Βέβαια σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά».
Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης ανέφερε ότι «το 2020 δώσαμε 20 δισ. και άλλα 11,6 δισ. το 2021», ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο α΄ εξάμηνο εφέτος θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και χωρίς πέναλτι
Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη
- Fuel Pass 2026: Έκτακτη σύσκεψη για την αποκατάσταση της πλατφόρμας - 30 είσοδοι το δευτερόλεπτο
- Λακωνία: «Εγώ την έδεσα, χτυπούσε την γυναίκα μου» λέει ο πατέρας της 30χρονης που πέθανε
- Παλλήνη: Βρέθηκε σορός άνδρα σε δρόμο - Είχε τάιραπ γύρω από τον λαιμό
- Άννα Βίσση - Χριστίνα Πολίτη: Δύο ξένοι μετά από 30 χρόνια φιλίας; - Η «πόρτα» στο καμαρίνι και το unfollow
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.