Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον Ιούνιο αναμένεται να κριθεί η «τύχη» της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη το 2020. 

Το σενάριο μιας μείωσης της προκαταβολής φόρου που επιβάλλεται με συντελεστή 100%, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε μπει στο συρτάρι του οικονομικού επιτελείου γιατί κρίθηκε ότι θα ευνοούσε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και όχι αυτές που επλήγησαν από την πανδημία και έχουν ίσως μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης, βρίσκεται ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων και επανεξετάζεται.  Οι αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν περί τα τέλη Ιουνίου όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα για τα εισοδήματα του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις αλλά και για τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Το ενδεχόμενο να μειωθεί και φέτος η προκαταβολή φόρου άφησε χθες ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος δήλωσε (Παραπολιτικά FM) ότι «η προκαταβολή φόρου είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα το δούμε τώρα, δεν είναι στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε αρχές καλοκαιριού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα έχουμε τότε. Άρα είναι ένα θέμα το οποίο εμείς το έχουμε στη φαρέτρα μας, είναι ένα θέμα το οποίο το αξιολογούμε, είναι ένα θέμα που θέλουμε να το υλοποιήσουμε όπως το υλοποιήσαμε και πέρυσι αλλά είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθώ ακόμα γιατί μόλις καταθέσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούμε να ενισχύουμε την οικονομία με αύξηση δαπανών άρα μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση ή σχετικά να ισορροπήσει θέλει πολύ μεγάλη προσοχή σε ότι επιπλέον υλοποιήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι είναι κάτι που δεν εξετάζεται. Όμως στο τραπέζι βρίσκονται στοχευμένες παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Μάλιστα όπως αναφέρει αρμόδιο παράγοντας  δεν πρόκειται να μειωθεί η προκαταβολή, για παράδειγμα, 30% για όσους έχουν μείωση τζίρου μόλις 5% όπως ίσχυσε πέρυσι. Αντίθετα, θα μπορούσε να εξεταστεί το «κούρεμα» της προκαταβολής για όσους είδαν πέρυσι το τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 30% και στάθηκαν όρθιοι στο τσουνάμι της πανδημίας εμφανίζοντας κέρδη σε σύγκριση με το 2019. 

Διαβάστε τη συνέχεια στο insider.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.