Σε λειτουργία από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου, τίθεται η πλατφόρμα, στην οποία οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξή τους στο πρόγραμμα επιδότησης, που στοχεύει να δώσει μια ανάσα στους πρώτους μήνες επαναλειτουργίας τους.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Σημειώνεται πως το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ, ενώ με αυτό αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις, σχεδόν το 50% του κλάδου. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης.
Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται στα τέλη Μαΐου. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του τζίρου του 2019, ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Είναι, παράλληλα, μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.
Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότησης
Υπενθυμίζεται πως τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:
- Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
- Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
- Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
- Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
- Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Επισημαίνεται ότι το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021.
- «Πώς είναι η ζωή μου με τον κατώτατο μισθό»: Τρεις ιστορίες νέων εργαζομένων
- Η Τούνη βγήκε για ποτό και στο διπλανό τραπέζι ήταν ο καταδικασμένος για το revenge porn - «Ζήτησα να τον διώξουν»
- Φάκελος 17Ν: Η ζωή του αρχηγού της οργάνωσης Αλέξανδρου Γιωτόπουλου
- Ποια πολύ γνωστή ηθοποιός έπαιζε τη μαμά της Δήμητρας στο Σ' αγαπώ Μ' αγαπάς
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.