Μενού
  • Α-
  • Α+

Σημαντικές ελαφρύνσεις στο φόρο που θα πληρώσουν, μετά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα δουν χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Οπως προκύπτει λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περασμένης χρονιάς οι ευνοημένοι μετρώνται σε πολλές χιλιάδες. Σύμφωνα με το OPEN, πολλοί θα είναι οι μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που θα δικαιούνται μεγάλα ποσά επιστροφής φόρων.

Διαβάστε ακόμη: Συντάξεις: Πληρώνονται αυτή την εβδομάδα οι συντάξεις στους δικαιούχους

Στη φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2020 θα αποτυπώνεται μια σειρά από αποζημιώσεις που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, λόγω της πανδημίας. Αυτά τα ποσά, ωστόσο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ του OPEN, η ίδια ρύθμιση ισχύει και για τις εισοδηματικές ενισχύσεις, που έγιναν φέτος, οι οποίες δεν θα συνυπολογιστούν στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι νέοι κωδικοί

Την ίδια στιγμή, περί το ένα εκατομμύριο μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες πληγέντες από την κρίση της πανδημίας που ανέστειλαν την εργασία τους, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ή έλαβαν μειωμένα ενοίκια θα δουν απαλλαγές από τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Αλλαγές κωδικών θα υπάρχουν τόσο στο έντυπο Ε1 όσο και στο Ε3 που υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Οι νέοι κωδικοί και οι βασικές αλλαγές είναι, Τεκμήρια, Ανακαίνιση ακινήτων, Νέοι μειωμένοι συντελεστές, Επενδυτικοί Άγγελοι, Ηλεκτρικά οχήματα, Μετοχές - stock options, Ακύρωση του πέναλτι για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, Φορολογική κατοικία, η φορολόγηση των ενοικίων κ.ά.

Οι κατηγορίες φορολογουμένων που πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτικά το Ε1: 

  1. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  2. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης.
  3. Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
  4. Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.
  5. Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.
  6. Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  7. Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA