Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ρύθμιση χρεών: Το πλάνο με τις 240 και τις 420 δόσεις - Ποιους αφορά και πώς θα γίνεται η ρύθμιση

Πρεμιέρα κάνει την 1η Ιουνίου η νέα ρύθμιση για το «κούρεμα» και την αποπληρωμή των χρεών άνω των 10.000 ευρώ με ελάχιστη μηνιαία δόση στα 100 ευρώ. Με τον νέο πτωχευτικό νόμο, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν τα νοικοκυριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις να ρυθμίζουν τις οφειλές τους με το πλάνο να φτάνει ως και τα 35 χρόνια και να ευνοεί εκείνους που δεν έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Χρήματα (πηγή: shutterstock)
Χρήματα (πηγή: shutterstock)

Τη δυνατότητα, από 1η Ιουνίου, να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε Εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους πιστωτές, θα έχουν περίπου 1,5 εκατ. οφειλέτες καθώς τίθεται σε εφαρμογή νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Το πλάνο προβλέπει ρύθμιση ως και 240 δόσεις για οφειλές από 10.000 ευρώ και πλέον, κάτι που θα επιφέρει και «κούρεμα» της βασικής οφειλής.

Διαβάστε ακόμη: ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται τη Δευτέρα 31 Μαΐου

Με τον νέο πτωχευτικό νόμο, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν τα νοικοκυριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις να ρυθμίζουν τις οφειλές τους με το πλάνο να φτάνει ως και τα 35 χρόνια και να ευνοεί εκείνους που δεν έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όπως σημειώνει η κυριακάτικη «Real News» σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες, η διαδικασία ρύθμισης προβλέπει το «κούρεμα» της βασικής οφειλής στην περίπτωση που ο οφειλέτης και ο εγγυητής έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής τν χρεών και υπό τον όρο πως η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη είναι χαμηλότερη τους ύψους των οφειλών.

Θα ενταχθούν και όλα τα νέα χρέη

Η νέα ρύθμιση που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουνίου θα έχει σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» τα εξής χαρακτηριστικά: Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι οι 240 δόσεις. Τα εξασφαλισμένα δάνεια με εγγυήσεις και υποθήκες δάνεια, θα έχουν μέγιστο όριο τις 420 δόσεις ενώ τα μη εξασφαλισμένα δάνεια τις 240 δόσεις. Επίσης τα μη εξασφαλισμένα δάνεια νομικών προσώπων θα έχουν όριο τις 180 δόσεις.

Ειδικότερα για τα φυσικά πρόσωπα

  • Θα πρέπει να είναι έως 85 ετών, εκτός αν μπει εγγυητής μικρότερης ηλικίας.
  • Το ελάχιστο ποσό της δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.
  • Το συνολικό χρέος του οφειλέτη θα πρέπει να είναι αθροιστικά (μαζί με τόκους-προσαυξήσεις) τουλάχιστον 10.000 ευρώ.
  • Οι οφειλέτες θα πρέπει να έχουν χρέση σε τουλάχιστον δύο πιστωτές (Εφορία, ταεία, τράπεζες κοκ).
  • Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι έχουν χρέση μόνο στην Εφορία ή στα Ταμεία.
Image
Πηγή: OPEN TV

Οι βασικοί κανόνες

Η μηνιαία δόση αλλά και το ύψος του κουρέματος της οφειλής εξαρτάται από την αξία της περιουσίας καθώς ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον όσα αξίζει η κινητή ή ακίνητη περιουσία του. Στη ρύθμιση εντάσσονται όσοι χρωστούν σε τουλάχιστον δύο πιστωτές με τη δόση να είναι 50 ευρώ για τον κάθε πιστωτή άρα τουλάχιστον 100 για τον κάθε οφειλέτη. Ωστόσο για χρέη προς την Εφορία και τα ταμεία θα μπορεί να γίνει ένταξη ακόμα και να δεν υπάρχουν άλλες οφειλές.

Ποιοι αποκλείονται από τη ρύθμιση

Εκτός ρύθμισης θα βρεθούν πάνω από 2 εκατ. οφειλέτες καθώς έχουν χρέη μικρότερα από 10.000 ευρώ. Ωστόσο όπως σημειώνεται οι περισσότεροι από τους μισούς χρωστούν ποσά ακόμα και κάτω από τα 50 ευρώ οπότε πρακτικά δεν θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση. Παράλληλα όλοι όσοι έχουν οφειλές ως και 1.500 ευρώ, με το πλάνο των 24 ή 48 δόσεων μπορούν να αποπληρώσουν με την ελάχιστη μηνιαία δόση στα 50 ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με οφειλέτες που θα μπορούσαν να ευεργετηθούν από τη ρύθμιση αλλά χρωστούν ποσά μικρότερα των 10.000 ευρώ, ενδεχομένως τους επόμενους μήνες να μπορούν να καταστούν κι εκείνοι δικαιούχοι.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Υπουργείο Οικονομικών #ρύθμιση #δόσεις #εφορία #Τράπεζα #ασφαλιστικές εισφορές

Best of Internet