Μενού
  • Α-
  • Α+

Σχέδιο για να γίνεται έκδοση στις νέες συντάξεις μέσα σε μία μέρα θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, το οποίο θα βασίζεται στο αυτοματοποιημένο σύστημα που εφαρμόστηκε για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», στην κυβέρνηση μιλούν για «μοντέλο εμβολίου» και στις συντάξεις που σχεδιάζεται να εκδίδονται σε μία μέρα. 

Διαβάστε ακόμη: ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 - Τι να ξέρουν οι δικαιούχοι 

Για την ταχεία έκδοση των συντάξεων θα συνεργαστεί το υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε να τρέξει γρήγορα το νέο σύστημα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» και ο λόγος που ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε στην αλλαγή της διοίκησης του ΕΦΚΑ την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς εκτιμάται ότι η νέα διοίκηση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικότερα στο έργο ψηφιοποίησης. 

Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, κεντρική επιδίωξη είναι σταδιακά και μετά την ψηφιοποίησή τους ανά κατηγορία, να εκδίδονται μέσα σε τρεις μήνες. Οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης και αυτές που εκκρεμούν είναι οι δύο κατηγορίες συντάξεων τις οποίες επιχειρεί να ψηφιοποιήσει η κυβέρνηση με τη δεύτερη να αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα, αφού ένα βουνό από ένσημα των περασμένων δεκαετιών είναι αποθηκευμένο σε φακέλους στις αποθήκες του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, αυτή που αφορά τους κληρονόμους θανόντων και οι αγροτικές, έχουν μπει σε διαδικασία αυτοματοποίησης. Μέχρι το τέλος του 2021, σχεδιάζεται να εκδίδονται με αυτόματες διαδικασίες και οι άλλες κατηγορίες συντάξεων, όπως ιδιωτικού, δημοσίου και επαγγελματιών.