ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/06/2021 17:14

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στην πληρωμή του – Τον Ιανουάριο του 2022 οι νέες αντικειμενικές αξίες

Στην απόφαση να αλλάξει η περίοδος εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην συμπίπτει με τον φόρο εισοδήματος και να μην επιβαρύνονται οι πολίτες με δύο φόρους το ίδιο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι έχει καταλήξει η κυβέρνηση

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στην πληρωμή του – Τον Ιανουάριο του 2022 οι νέες αντικειμενικές αξίες
Ακίνητα (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Αλλαγές στον σχεδιασμό για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 και ειδικά στον τρόπο εξόφλησης ώστε αυτός να γίνεται στο πρώτο μισό του έτους, έφερε στο φως η δόση της 10ης αξιολόγησης της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης στην Αστυπάλαια: Παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά

Η σημαντικότερη αλλαγή όμως που έρχεται στον ΕΝΦΙΑ αφορά την περίοδο πληρωμής. Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα και είχαμε στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους και την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Η απόφαση αυτή λήφθηκε καθώς οι πολίτες επιβαρύνονταν οι με την πληρωμή δυο φόρων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ κάποιες φορές προέκυπταν και διπλές δόσεις. Έτσι με το με το νέο σύστημα ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται κατά το πρώτο μισό του έτους και κατά το δεύτερο ο φόρος εισοδήματος, ώστε να μην συμπίπτουν.

Επιπλέον σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο σχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα φέρει αλλαγές οι οποίες θα νομοθετηθούν το Νοέμβριο του 2021 με βάσει τις νέες αντικειμενικές αξίες. Κάποιοι θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ, κυρίως παραθαλάσσιες περιοχές που μέχρι τώρα φορολογούνταν ως αγροκτήματα, ενώ στις περισσότερο λαϊκές περιοχές ο ΕΝΦΙΑ θα υποχωρήσει. Επίσης είναι ανοιχτή και η δέσμευση για την μείωση 8% που χρωστάει η κυβέρνηση μεσοσταθμικά. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Στο νέο σύστημα των αντικειμενικών θα μπει το 95% των περιοχών πανελλαδικά και από την 1η Ιανουαρίου του 2022 όλοι οι φόροι που σχετίζονται με τις αντικειμενικές όπως:

  • Φόροι κληρονομιάς
  • Φόροι γονικής παροχής
  • Φόροι μεταβίβασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΝΦΙΑ ΦΟΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ