Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αντικειμενικές αξίες - Σταϊκούρας: Πού εκτοξεύτηκαν κατά 200% - Δεν θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ

Στην Αττική οι μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στα νότια προάστια σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ο οποίος εξήγησε ότι η φετινή άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες περιλαμβάνει και τις αλλαγές που προτάθηκαν το 2018 αλλά δεν εφαρμόστηκαν

Ακίνητα (πηγή: Eurokinissi)
Ακίνητα (πηγή: Eurokinissi)

Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα φέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, δεν θα πλήξουν την μεσαία τάξη και δεν θα επηρεάσουν την μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων κι έρχονται έτσι ώστε να «ισορροπήσει» η κατάσταση για περιοχές που υποφορολογούνται με τα έσοδα να αξιοποιούνται για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε ακόμη: ΕΝΦΙΑ: Αποπληρωμή σε περισσότερες από 5 δόσεις, περαιτέρω μείωση 8% από το 2022

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού πλάνου αναφορικά με την μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός επανέλαβε πως οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα σημάνουν κι αύξηση στον ΕΝΦΙΑ, ενώ διευκρίνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα πληρωθεί σε περισσότερες από έξι δόσεις.

Συνολικά στις αντικειμενικές αξίες προστίθενται 3.643 ζώνες ενώ η επέκταση αυτή οδηγεί σε αρκετές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε ζώνες τουριστικών περιοχών όπου οι αντικειμενικές αξίες ήταν χαμηλές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Μυκόνου όπου υπάρχει ζώνη με αύξηση κατά 200%. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών υπάρχουν μειώσεις κυρίως στην περιφέρεια και την ηπειρωτική χώρα.

Στην Αττική οι μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στα νότια προάστια σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ο οποίος εξήγησε ότι η φετινή άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες περιλαμβάνει και τις αλλαγές που προτάθηκαν το 2018 αλλά δεν εφαρμόστηκαν.

«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο σύνολο της χώρας δεν πρέπει να ανησυχούν» διαβεβαίωσε, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών τιμών περιλαμβάνει 13.808 περιοχές από τις οποίες οι 3.643 είναι είτε νέες περιοχές που προστέθηκαν στο σύστημα είτε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Πάνω κατά 229% η Μύκονος - Οι τουριστικές περιοχές πληρώνουν το μάρμαρο

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας οι αυξήσεις αφορούν σε τιμές ζώνης τουριστικών περιοχών σε όλη τη χώρα. Ανέφερε για παράδειγμα περιοχή της Μυκόνου όπου η αύξηση είναι σε επίπεδα μεγαλύτερα του 200% έναντι τιμής 1.200 ευρώ που ίσχυε έως τώρα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών οι αυξήσεις συνεπάγονται επιβαρύνσεις μονο σε περιοχές που έως τώρα υποφορολογούνταν.

Στην Αττική, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια.

Μειώσεις προβλέπονται στην ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος:

Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική: στο +8%

  • στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%
  • στο 21% του συνόλου των ζωνών καταγράφεται μείωση με μέσο όρο μείωσης 14,76%
  • στο 24% του συνόλου των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.
  • Στις 133 νέες εντάξεις οι τιμές ζώνης αυξάνονται 41% κατά μέσο όρο

Στις 3.478 νέες περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες η εικόνα είναι η εξής:

  • για το 40% υπάρχουν αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο
  • για το 44% προκύπτουν μειώσεις.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#αντικειμενικές αξίες #ΕΝΦΙΑ #ακίνητα #Χρήστος Σταϊκούρας

Best of Internet