Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την αναπροσαρμογή των τιμών των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα όλης της χώρας. Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα φέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, δεν θα πλήξουν την μεσαία τάξη και δεν θα επηρεάσουν την μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων κι έρχονται έτσι ώστε να «ισορροπήσει» η κατάσταση για περιοχές που υποφορολογούνται με τα έσοδα να αξιοποιούνται για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε ακόμη: Αντικειμενικές αξίες: Ποιες περιοχές έχουν αύξηση και ποιες μείωση - Παραδείγματα

Συνολικά στις αντικειμενικές αξίες προστίθενται 3.643 ζώνες ενώ η επέκταση αυτή οδηγεί σε αρκετές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε ζώνες τουριστικών περιοχών όπου οι αντικειμενικές αξίες ήταν χαμηλές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Μυκόνου όπου υπάρχει ζώνη με αύξηση κατά 200%. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών υπάρχουν μειώσεις κυρίως στην περιφέρεια και την ηπειρωτική χώρα.

Στην Αττική οι μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στα νότια προάστια σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ο οποίος εξήγησε ότι η φετινή άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες περιλαμβάνει και τις αλλαγές που προτάθηκαν το 2018 αλλά δεν εφαρμόστηκαν.

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών τιμών περιλαμβάνει 13.808 περιοχές από τις οποίες οι 3.643 είναι είτε νέες περιοχές που προστέθηκαν στο σύστημα είτε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική: στο +8%

  • στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%
  • στο 21% του συνόλου των ζωνών καταγράφεται μείωση με μέσο όρο μείωσης 14,76%
  • στο 24% του συνόλου των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.
  • Στις 133 νέες εντάξεις οι τιμές ζώνης αυξάνονται 41% κατά μέσο όρο

Στις 3.478 νέες περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες η εικόνα είναι η εξής:

  • για το 40% υπάρχουν αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο
  • για το 44% προκύπτουν μειώσεις.

Αναλυτικά το ΦΕΚ 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA