Μενού
  • Α-
  • Α+

«Τομή» του εργασιακού νομοσχεδίου χαρακτήρισε την ψηφιακή κάρτα εργασίας ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και τόνισε πως πλέον κατοχυρώνεται το «δικαίωμα της αποσύνδεσης, το δικαίωμα του εργαζόμενου να μην ενοχλείται με email και τηλεφωνήματα μετά το ωράριο εργασίας». 

Διαβάστε ακόμη: Συντάξεις Ιουλίου: Οι ημερομηνίες καταβολής για όλα τα ταμεία

«Αίτημα της ΓΣΕΕ η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Είναι εγγύηση ότι θα τηρείται το ωράριο και οι υπερωρίες τους. Θα καταγράφονται όλα ηλεκτρονικά. Βασικό θέμα είναι η καταπάτηση της όποιας νομοθεσίας, όχι τόσο η ίδια η νομοθεσία. Η ψηφιακή κάρτα είναι η μεγάλη τομή. Η εγγύηση και για τις υπερωρίες, και για το 8ώρο και για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι η ψηφιακή κάρτα» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο MEGA. Όπως είπε με την ψηφιακή κάρτα θα υπάρχει καταγραφή των υπερωριών, του 8ώρου και της διευθέτησης εργασίας «σε πραγματικό χρόνο», ενώ τόνισε ότι προβλέπεται προδήλωση των υπερωριών.

https://www.megatv.com/embed/?p=2020394844

Σχετικά με την διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, σημείωσε: «Συζητάμε, βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ακούμε τις παρατηρήσεις. Δεν είναι το νομοσχέδιο γραμμένο σε πέτρα. Αλλά η κατεύθυνσή μας είναι ευρωπαϊκή. Προσθέτουμε στην υπάρχουσα διάταξη και τη δυνατότητα να υπογράφεται με αίτημα του εργαζομένου ατομική σύμβαση. Ισχύει ήδη στην πλειονότητα των κρατών – μελών της ΕΕ. Εκεί που κυβερνά η αριστερά, σε Ισπανία και Πορτογαλία, το μέτρο που τώρα φέρνουμε εμείς ήδη ισχύει». 

«Απλώνεται απλώς διαφορετικά σε ένα εύρος χρόνου. Μπορείς να δουλέψεις παραπάνω ώρες Δευτέρα έως Πέμπτη και μετά την Παρασκευή κάθεσαι και πληρώνεσαι», είπε ο κ. Χατζηδάκης και υποστήριξε ότι εάν ένας εργαζόμενος απολυθεί γιατί δεν υπέγραψε την διευθέτηση του χρόνου εργασίας που του πρότεινε ο εργοδότης του, η απόλυση είναι άκυρη και γίνεται αυτόματα επαναπρόσληψή του.

Υπερωρίες

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο αυξάνει τις υπερωρίες που μπορούν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι και από 96 και 120 σε βιομηχανία και υπηρεσίες, τις πάει στις 150 «που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος», και έτσι «η δυνατότητα του εργαζομένου να βάλει περισσότερα λεφτά στην τσέπη του είναι μεγαλύτερη». «Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με παραπάνω χρήματα. Όχι με ρεπό», τόνισε.

Τηλεργασία

Αναφορικά με το πλαίσιο για την τηλεργασία, υποστήριξε ότι ο εργοδότης θα επωμίζεται το βάρος για εξοπλισμό εργαζομένου: «Κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην αποσύνδεσης, το δικαίωμα του εργαζόμενου να μην ενοχλείται με email και τηλεφωνήματα μετά το ωράριο εργασίας». 

Συντάξεις

Σχετικά με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων δήλωσε πως η διαδικασία προχωρά: «Πέσαμε από τις 155.000 στην αρχή της χρονιάς, πέσαμε στις 135.000 μέσα σε τρεις μήνες. Το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Προσπαθούμε να γίνει μια σημαντική επιτάχυνση στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων μέσα στο καλοκαίρι και νωρίς το φθινόπωρο». 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.