Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μειωμένα ενοίκια: Τελευταία ημέρα υποβολής των δηλώσεων COVID

Oι αποζημιώσεις του Μάιου θα καθοριστούν με βάση τις δηλώσεις COVID του Απριλίου. O Ιούνιος φαίνεται να είναι και ο τελευταίος μήνας για τον οποίο ισχύει το μέτρο του μειωμένου ενοικίου.

Τελευταία μέρα σήμερα, Τρίτη, 15 Ιουνίου, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια τον Απρίλιο για να υποβάλλουν τις δηλώσεις COVID. Να σημειωθεί ότι αν οι ιδιοκτήτες δεν υποβάλουν τη δήλωση θα κληθούν να επιστρέψουν την αποζημίωση που έχουν προεισπράξει από την ΑΑΔΕ, ενώ η συγκεκριμένη δήλωση είναι απαραίτητη για να αποζημιωθούν για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν για το μήνα Μάιο.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνικός τουρισμός: Μέχρι την Πέμπτη οι αιτήσεις για τις 300.000 επιταγές του ΟΑΕΔ

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι οι αποζημιώσεις του Μάιου θα καθοριστούν με βάση τις δηλώσεις COVID του Απριλίου, ενώ η πίστωση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιουνίου. Πάντως ο Ιούνιος φαίνεται να είναι και ο τελευταίος μήνας για τον οποίο ισχύει το μέτρο του μειωμένου ενοικίου.


Για να υποβάλλει ένας ιδιοκτήτης δήλωση COVID θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.
  • να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις (π.χ. ο μισθωτής να είναι πληττόμενη επιχείρηση ή εργαζόμενος σε αναστολή εργασίας).

Για τις μειώσεις ενοικίων του Μαΐου ισχύουν τα εξής:

  • οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του λιανεμπορίου, του πολιτισμού, της εστίασης, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και σε όσες είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα είχαν απαλλαγή 100%
  • οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ήταν σε αναστολή πλήρωναν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για τη κύρια κατοικία τους όπως επίσης και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.


Το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα οι οποίοι δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο ανέρχεται στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα, στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Όσοι ιδιοκτήτες έλαβαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που υπέστησαν.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#ενοίκια #δικαιούχοι #ΑΑΔΕ #αποζημίωση