Μενού
  • Α-
  • Α+

Tο απόγευμα, της Παρασκευής, 18 Ιουνίου, η πληρωμή των μισθών των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον μήνα Μάιο.

Ειδικότερα πληρώνονται 21.744 εργαζόμενοι με το ποσό ύψους 5,2 εκ. ευρώ καθώς και 1.457 εργαζόμενοι θα πάρουν σήμερα υπόλοιπα του επιδόματος 534 ευρώ για αναστολές συμβάσεων εργασίας Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021.

Να σημειωθεί ότι παρατείνεται εκ νέου, κατά τρεις μήνες, έως και τις 30.9.2021 το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μηχανισμού ενίσχυσης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 καθώς και η καταβολή σε ποσοστό 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον εν λόγω μηχανισμό. δεν απασχολούνται.

Ο μηχανισμός εφαρμόζεται για τους εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η.03.2021. Στο πλαίσιο του μηχανισμού καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2021 καθώς και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών όπως αυτές υπολογίζονται επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Πάντως από τον Ιούλιο και μετά που το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας δεν θα ισχύει για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αναμένεται να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Οι επιχειρήσεις μέχρι σήμερα επιλέγουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε σχέση με τον μηχανισμό καθώς καταβάλλοντας το κράτος 534 ευρώ για έναν πλήρη μήνα εργασίας καλύπτει έως και το 97% του καθαρού κατώτατου μισθού (550,36 ευρώ), έως το 79% του καθαρού διάμεσου (709,01 ευρώ) και έως το 73% του καθαρού μέσου μισθού (782,23%).

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων που εντάχθηκε στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και με τον οποίο αναπληρώνεται μέρος του μισθού με παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας, δεν υπερβαίνει το 3,46% του συνόλου των μισθωτών, δηλαδή 68.364 εργαζόμενοι.

Ο μέσος όρος της μισθολογικής αναπλήρωσης μέρους του μισθού από τον Μηχανισμό ανέρχεται σε 247 ευρώ μηνιαίως.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA