Μενού
  • Α-
  • Α+

«Φουσκώνει» το κύμα των μεταβιβάσεων ακινήτων μετά και την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών ενώ την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών αρχίζουν να σχεδιάζουν τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022.

Διαβάστε επίσης: Αναδρομικά: Αναβάλλεται η πληρωμή για τους συνταξιούχους

Οι ανατροπές που προκαλούν στους φόρους των ακινήτων οι νέες τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν κινητοποιήσει τους φορολογούμενους που σπεύδουν στα γραφεία των συμβολαιογράφων για μεταβιβάσεις ακινήτων.  Τα στοιχεία από τις εφορίες δείχνουν ότι από την αρχή του έτους, παρά την πανδημία και το παρατεταμένο lockdown, έκλεισαν πάνω από 100.000 φάκελοι μεταβιβάσεων ακινήτων όταν στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν μόλις 72.000 και το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν περίπου 99.000 υποθέσεις. Περισσότερες από 65.000 συναλλαγές αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων με τους συμβολαιογράφους να περιμένουν «έκρηξη» μέχρι το τέλος του έτους λόγω και των ηλεκτρονικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, οι οποίες από χθες είναι υποχρεωτικές.

Την ίδια ώρα που στα συμβολαιογραφικά γραφεία οι φορολογούμενοι αρχίζουν να σχηματίζουν ουρές, στο υπουργείο Οικονομικών, παίρνουν χαρτί και μολύβι και αρχίζουν να  σχεδιάζουν το νέο  ΕΝΦΙΑ. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, συγκροτήθηκε 18μελής ομάδα εργασίας που αναλαμβάνει να διαμορφώσει ένα νέο φόρο κατοχής ακινήτων, με νέα δομή και νέους συντελεστές εναρμονισμένους στις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Έργο της ομάδας, όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών είναι «η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ και η προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία, προκειμένου κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας τους να μην επέλθουν αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας».

Παρά το γεγονός ότι με την υπουργική απόφαση δεν καθορίζεται σαφές  χρονοδιάγραμμα  για την ολοκλήρωση του έργου της ομάδας εργασίας, το υπουργείο Οικονομικών θέλει οι τελικές αποφάσεις για την αναδιάταξη του συστήματος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ να ληφθούν το φθινόπωρο ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν νομοθετηθεί όλες οι αλλαγές.  Η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ, που θα εφαρμοστεί από το 2022, θα γίνει χωρίς να αυξηθεί η συνολική επιβάρυνση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων από 1η Ιανουαρίου 2022  ανεβάζει για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και το οικονομικό επιτελείο για να αποτρέψει εκτεταμένες και μεγάλες επιβαρύνσεις προχωρά σε αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώτος με κεντρική επιδίωξη να μην προκύψει διόγκωση του βάρους για τα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα.

Το κλειδί πάντως για το εύρος των παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ είναι το ύψος των πρόσθετων εσόδων, που θα προκύψουν κυρίως από την ένταξη των περίπου 3.500 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Στο τραπέζι της ειδικής ομάδας εργασίας θα βρεθούν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, η  κλίμακα υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 250.000 ευρώ, οι εκπτώσεις 10% - 30% που εφαρμόζονται σήμερα ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά και οι  συντελεστές παλαιότητας που διαμορφώνουν το τελικό ύψος του φόρου κατοχής ακινήτων. 

Πηγή: insider.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA