Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του δημοσίου διεκδικούν την επιστροφή αναδρομικών ποσών, από μνημονιακές περικοπές και ειδικές εισφορές, ύψους ακόμη και πάνω από 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο παρέπεμψε στην Ολομέλειά του, τρία προδικαστικά ερωτήματα, που αφορούν διεκδικήσεις συνταξιούχων του δημοσίου, οι οποίες ενδέχεται να ξεπερνούν και τα 2 δισ. ευρώ.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου καλείται να αποφασίσει για ζητήματα, που άπτονται των περικοπών που συντελέστηκαν στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, την περίοδο των μνημονίων και ειδικότερα από το 2012 και μετά. Η νέα αυτή εξέλιξη αφορά δυνητικά περίπου 300.000 σημερινούς συνταξιούχους, ενώ το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σημαντικά πάνω από τα 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο, πρώην πρόεδρο της Βουλής, που εκπροσωπεί συνταξιούχους που διεκδικούν τις επιστροφές ποσών, Λουκά Αποστολίδη, τα 3 προδικαστικά ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι:

  1. Αν οι περικοπές του μνημονιακού Νόμου 4093 του 2012, που κρίθηκαν με προγενέστερες αποφάσεις αντισυνταγματικές πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους του δημοσίου για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για 11 μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.
  2. Αν το δημόσιο και συγκεκριμένα ο e-ΕΦΚΑ, θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, ως αντισυνταγματικές. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης, ήδη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του δημοσίου από το 2017, αλλά το Δημόσιο «φαίνεται πως δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις».
  3. Αν η ρύθμιση του νόμου 4734 που ψηφίστηκε το 2020, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και όρισε ότι: «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο» είναι συνταγματική ή όχι.

Να αναφεθρεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένουν, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μια ακόμη απόφαση, που αφορά περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, από την οποία είναι πιθανό να προκύψει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση για το οικονομικό επιτελείο, ύψους 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA