Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ελλάδα υπογράφει τα πρώτα μνημόνια, σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου. Και μην πάει ο νους σας εδώ πλάι στο 2010, όχι. Για το 1843 μιλάμε! Οι μέρες και οι νύχτες του κορονοϊού, της πανδημίας και των εγκλεισμών μας έκαναν να ξεχάσουμε τις ημέρες και τις νύχτες που προηγήθηκαν και μας χάλασαν τη ζωή μας με την ίδια μανία: Την εποχή των μνημονίων!

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 6 Ιουλίου 1810 Γεννιέται ο Φινέας Μπάρναμ - Έγινε πλούσιος και διάσημος «εξαπατώντας» τους άλλους

Κι όποιος νομίζει ότι τα μνημόνια έπεσαν στην ελληνική γη μια μέρα πριν από λίγα χρόνια, γελιέται. Τα μνημόνια είναι παλιά πονεμένη ιστορία, σαν πληγή από σφαίρα που δεν έκλεισε ποτέ και όταν κακοφορμίζει, με τις συχνές σπατάλες και αλόγιστες δαπάνες των κρατούντων - κυρίως- θέλει ξανά το μνημόνιό της για να επουλωθεί… προσωρινά.

Τα πρώτα μνημόνια λοιπόν υπογράφτηκαν από τους Έλληνες μια μέρα σαν σήμερα το 1843. Στις διπλανές υπογραφές και τότε Τρόικα: Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία.

Και τότε λεφτά δεν υπήρχαν...

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων. Λεφτά – ως συνήθως – δεν υπήρχαν αφού είχαν κατασπαταληθεί στους εμφυλίους πολέμους της Επανάστασης και από τους άρχοντες του παλατιού και των Βαυαρών για να περνούσαν αυτοί καλά κι οι άλλοι…

Το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» δεν είχε ακόμα εφευρεθείΤην άνοιξη, η κυβέρνηση είχε πάρει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν απέδωσαν. Τι σου είναι η ελεεινή η Ιστορία όμως; Δεν την διαβάζεις; Την ξαναζείς. Τον Ιούνιο η κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες δυνάμεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο… Ίδια κι όμοια χρόνια μπρος χρόνια μετά! 

Νέο δάνειο δεν εγκρίθηκε, αλλά οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων κάνουν διάσκεψη στο Λονδίνο και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάτι σας θυμίζει; Η ελληνική Ιστορία των τελευταίων χρόνων είναι η Ιστορία των πρώτων χρόνων μετά την Παλιγγενεσία!

Απολύσεις, λιτότητα και μια τρύπα στο νερό

Τι μέτρα πήρε τότε η ελληνική κυβέρνηση; Διαβάστε: Απολύθηκε το ένα τρίτο των δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες «εθνικές γαίες» με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης και άλλα πολλά, που εφαρμόζονται συνήθως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, σαν την ασπιρίνη στον πυρετό... Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. 

Πέτυχε η εγχείρηση; Πέτυχε για τους χειρουργούς, την Τρόικα δηλαδή που πήρε πίσω μεγάλο μέρος των χρημάτων της, αλλά ο «ασθενής» εξαθλιώθηκε, πείνασε, σύρθηκε πένης στους δρόμους και παρουσίασε τα ίδια συμπτώματα 50 χρόνια μετά: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Κι αν πεις για πριν από 12 χρόνια… Τι είχες Ελλάδα; Τι είχα πάντα; Μνημόνια!  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA