Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης και διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προκειμένου να εξισοροπιστούν οι αυξήσεις στις τιμές που αναμένονται στα καύσιμα. Σύμφωνα με τα δεδομένα εξετάζεται η εγγραφή στον κρατικό προϋπολoγισμό μεγαλύτερου κονδυλίου για την επιδότηση θέρμανσης συγκριτικά με πέρυσι, που διατέθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Επίδομα παιδιού: Κλείνει προσωρινά τη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΟΠΕΚΑ

Η διάθεση του επιδόματος ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου. Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε όχι μόνο σε όσους χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και στα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet. Το επίδομα βάσης ορίστηκε στα 220 ευρώ. Το ποσό αυτό, δηλαδή, αποτελεί τη βάση υπολογισμού του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ αλλά ούτε και να υπερβαίνει τα 650 ευρώ. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί κατά 20% υψηλότερα από πέρυσι, ενώ το φυσικό αέριο θα ακριβύνει ακόμη περισσότερο, κατά 50%, τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με τιμή 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 1,10 στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Στα νησιά η πρόβλεψη είναι για μια τιμή γύρω στα 1,20.

Οι δικαιούχοι

Κατά την περυσινή χρονιά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν άλλαξαν. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

  • Αγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Εγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος φιλοξενούμενοι, όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Πώς υποβάλετε αίτηση για επίδομα θέρμανσης

Όσον αφορά στην ίδια την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, τα βήματα ήταν απλά και γίνονταν στη σελίδα https://www1.aade.gr/gsisapps5/myThermansi/#!/home της ΑΑΔΕ.

Οι δικαιούχοι μπαίνουν στην πλατφόρμα με κωδικούς TaxisNet και πρέπει να δηλώσουν τα εξής στοιχεία:

  • Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • Αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
  • Το είδος καυσίμου
  • Τον Αριθμό παροχής ρεύματος
  • Τον οικισμό
  • Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
  • Τον IBAN στο myTAXISnet
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA