ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/10/2021 15:58

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός το 2022 - Νέο ΕΣΠΑ, ποια προγράμματα επιδοτούνται

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1, στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας και για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Μάλιστα επεσήμανε ότι ανάμεσα στα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν είναι και αυτό για τις «νταντάδες της γειτονιάς»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός το 2022 - Νέο ΕΣΠΑ, ποια προγράμματα επιδοτούνται
Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός το 2022 - Νέο ΕΣΠΑ, ποια προγράμματα επιδοτούνται
Ανάγνωση:

Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα με ευρωπαϊκά κι εγχώρια κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων ημερών από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί τόσο με τις εγχώριες όσο και με τις επενδύσεις από το εξωτερικό να «αναστήσει» την ελληνική οικονομία που χτυπήθηκε αδυσώπητα από τον κορονοϊό και τη διεθνή ύφεση, αλλά και να περιορίσει την ανεργία ανοίγοντας νέες δουλειές. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει μέσα στον επόμενο χρόνο ουσιαστική αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Τα παραπάνω προανήγγειλε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι θα γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Στο νέο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα υπάρχουν προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Μεταξύ των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν είναι και αυτό για τις «νταντάδες της γειτονιάς».

Σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν θα αποκλειστεί κανείς, αλλά θα «υψώσουμε τον πήχη», καθώς θα υπάρχει πιστοποίηση τόσο για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν την κατάρτιση όσο και για τους ωφελούμενους. Επίσης από το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί και το μέτρο της ψηφιακής κάρτας για τους εργαζόμενους, που ως στόχο έχει την προστασία τους από παραβάτες εργοδότες που δεν σέβονται το ωράριο των εργαζομένων, ενώ θα υπάρξει χρηματοδότηση και για προγράμματα του ΕΦΚΑ.

Στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν επίσης δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας στους τομείς τόσο της σίτισης όσο και της στέγασης, ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί και το πρόγραμμα του «προσωπικού βοηθού» για ανθρώπους με αναπηρία και θα προσληφθούν σε πρώτη φάση 2.000 άτομα για να στελεχώσουν τις θέσεις αυτές. Παράλληλα θα θεσπιστεί και η «κάρτα αναπηρίας» που θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Ο κ. Χατζηδάκης, ερωτηθείς για τις εκκρεμείς συντάξεις, είπε ότι το καλοκαίρι του 2019 αυτές ήταν 190.000, τον χειμώνα που ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο, είχαν πέσει στις 155.000 και σήμερα είναι περίπου 129.000. Η πρόοδος είναι εμφανής αλλά ο αριθμός τους είναι ακόμα πολύ υψηλός και γίνονται συντεταγμένες προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών, τα αποτελέσματα των οποίων θα τα δούμε σύντομα.

Τέλος αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι φέτος δόθηκε μια μικρή συμβολική αύξηση 2% παρότι λόγω της πανδημίας βιώσαμε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης. Τώρα όμως που η οικονομία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, στόχος είναι η ανάκαμψη αυτή να φανεί και στις τσέπες των εργαζομένων, είπε ο κ. Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας πως μέσα στο 2022 θα υπάρξει ουσιαστική αύξηση στον κατώτατο μισθό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΣΠΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ