Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αυξήσεις σε ηλεκτρικό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Το πλάνο για δόσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και επιδοτήσεις

Οι καταναλωτές αναμένεται να έρθουν άμεσα αντιμέτωποι με τις ανατιμήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο με την κυβέρνηση να ετοιμάζει τις κινήσεις της

Πηγή: Unsplash
Πηγή: Unsplash

Η χειμερινή περίοδος άρχισε με το πετρέλαιο θέρμανσης να διατίθεται ήδη από την περασμένη Παρασκευή στις -υψηλές- τιμές που αναμένονταν, ωστόσο οι πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι και με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, καθώς θα εκδοθούν οι λογαριασμοί με τις αυξήσεις που αναμένονται.

Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών ειδικά σε αυτό το πρώτο διάστημα της χειμερινής περιόδου. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε γίνονται προσπάθειες ώστε να εκταμιευθεί νωρίτερα το επίδομα θέρμανσης.

Παράλληλα, και σε ό,τι έχει να κάνει με το ηλεκτρικό ρεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου άνοιξε το... παράθυρο για την αποπληρωμή των λογαριασμών με δόσεις. «Επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του» είπε μεταξύ άλλων την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή διευκρινίζοντας πως: «Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε ακόμη στον διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023, αλλά και την περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου.

Γεωργιάδης: Η αύξηση στο επίδομα καλύπτει την ανατίμηση του πετρελαίου

Στην εκτίμηση ότι η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης καλύπτει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου προχώρησε από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, αφήνοντας, μάλιστα, εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων στήριξης και το 2022. Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν μέτρα προστασίας και το 2022 απάντησε ότι «τα μέτρα που έχουμε θεσπίσει είναι μέτρα για το 2021, τα μέτρα για το έτος 2022 θα υπάρχουν στον επόμενο προϋπολογισμό. Εάν με ρωτάτε αν θα είναι η κυβέρνηση ευαίσθητη με τα προβλήματα των ανθρώπων το 2022 όπως ήταν το 2020 και το 2021 απαντώ φυσικά θα είναι».

Τόνισε ότι αυτό που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε είναι τα μέτρα να καλύψουν τη διαφορά της αύξησης που έφερε η παγκόσμια κρίση της ενέργειας. «Ποια είναι η διαφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης από το 2019 στο 2021 – δε λέω στο 2020 γιατί αυτή τη χρονιά είχαμε διεθνώς τις χαμηλότερες τιμές στην Ιστορία του πετρελαίου λόγω της καραντίνας- η διαφορά είναι 20%. Έρχεται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης και αυξάνεται κατά 25% για να καλύψει ακριβώς τη διαφορά μεταξύ 2019 και 2021» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε «ακόμα διευρύναμε και τα κριτήρια, δηλαδή είναι και υψηλότερο το επίδομα για αυτούς που το δικαιούνταν και περισσότεροι αυτοί που το δικαιούνται. Αρα λοιπόν καλύπτουμε για αυτούς που πράγματι έχουν οικονομικό πρόβλημα το σύνολο της αύξησης μεταξύ 2019 και 2021».

Επίδομα θέρμανσης: Τον Νοέμβριο η πλατφόρμα

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται φέτος στα 168 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι:

– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Ετσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

  • 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο
  • 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
  • 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίδομα θέρμανσης δικαιούται και όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) υπό την ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#αυξήσεις #πετρέλαιο θέρμανσης #επίδομα θέρμανσης #Επίδομα #ρεύμα #φυσικό αέριο

Best of Internet