ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/01/2022 07:03

Νέος ΕΝΦΙΑ: Ερχονται επιπλέον μειώσεις το 2022 - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις - Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να αρχίσει να καταβάλλεται από τα τέλη Μαρτίου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Νέος ΕΝΦΙΑ: Ερχονται επιπλέον μειώσεις το 2022 - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις
Ακίνητα (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Στα τέλη του Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ στον οποίο θα ενσωματωθεί περαιτέρω μείωση 3% με 4%, πέρα από την ήδη μείωση 22% που έχει επέλθει από το καλοκαίρι του 2019. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση που θα οδηγήσει στη μείωση του φόρου.

Διαβάστε ακόμη: Fitch: Σταθερή η αξιολόγηση στο «BB» για την Ελλάδα αλλά αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να αρχίσει να καταβάλλεται από τα τέλη Μαρτίου και να ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δηλαδή σε 10 δόσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ να διασφαλίζει μείωση, έστω μικρή, ακόμα και στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης έχει αυξηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχή όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην τιμή ζώνης.

Παράλληλα, ο συμπληρωματικό φόρος θα ενσωματωθεί στον ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (από ένα ή περισσότερα ακίνητα) είναι πάνω από 250.000 ευρώ.

Οι εκπτωτικοί συντελεστές θα ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, θα περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά είχε προαναγγελθεί συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με το 22% να έχει ήδη εφαρμοστεί. Το υπόλοιπο 8% της μείωσης ήταν να υλοποιηθεί το 2020, ωστόσο η πανδημία «πάγωσε» τα σχέδια της κυβέρνησης. Αυτό που επιδιώκεται είναι για φέτος να υπάρξει μια ακόμα μείωση της τάξης του 3% με 4%. Στο τραπέζι παραμένει και μια επόμενη μείωση 4% για επιτευχθεί ο στόχος για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΝΦΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ