Μενού
  • Α-
  • Α+

Επισπεύδεται η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού για το 2022, μετά τις πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η απόφαση για τη νέα αύξηση που αναμένεται να δοθεί, δεύτερη μέσα στο νέο έτος, θα ληφθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα καθώς υπολογίζεται πως στο τέλος Απριλίου οι εργαζόμενοι θα δουν τις αλλαγές σε μισθούς και ημερομίσθια.

Διαβάστε ακόμη: Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πόσο θα φτάσει η επιδότηση για τους δικαιούχους - Οι συσκευές που θα συμμετέχουν

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, στα τέλη Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις και υπολογίζεται πως μέχρι και τις 15 Απριλίου θα υπάρχει το πόρισμα ώστε να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Αναλυτικότερα: 

  1. 1.Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης  προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
  2. 2.Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2022
  3. 3.Η διαβίβαση  του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022.
  4. 4.Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2022.
  5. 5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 15η Απριλίου 2022 
  6. 6. Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα λάβει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

Θα φτάσει στα 703 ευρώ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Απέφυγε μεν να προσδιορίσει το ακριβές ποσοστό της αύξησης, αλλά προδιέθεσε για τις προθέσεις της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τη βεβαιότητά του ότι: «θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022». Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα αύξηση μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 6% διαμορφώνοντας τον κατώτατο μισθό στα 703 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο. Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας καθορίζεται ως εξής:

  • α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.
  • β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος για όσους είχαν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012. Αντίστοιχα αυξάνεται το ποσό για τους έγγαμους, με το επίδομα γάμου 10%. Έτσι ο βασικός των 663 ευρώ φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA