Μενού
  • Α-
  • Α+

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά τόσο στην ενέργεια και τα καύσιμα όσο και στα τρόφιμα έχει βάλει στο τραπέζι της κυβέρνησης σχέδια για την ανάσχεσή του και την ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών που όλο και συρρικνώνονται. Όπως έχουν αποκαλύψει οι αρμόδιοι υπουργοί εξετάζονται τόσο η μείωση του ΦΠΑ σε κατηγορίες τροφίμων αλλά και η συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη: ΕΝΦΙΑ: Ολοι οι κερδισμένοι από τη νέα μείωση - Αναλυτικά παραδείγματα

Απαντώντας σε σχετική επερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα τρόφιμα τονίζοντας ότι όλα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ρεύμα και φυσικό αέριο: Σενάριο στήριξης για ολόκληρο το 2022

Την ίδια στιγμή ο υπουργός  Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και τις διαδοχικές ανατιμήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο κτλ., υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει ήδη μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια και είναι έτοιμη για επιπλέον μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί, ακόμα και για ολόκληρο το 2022.

«Εμείς έχουμε φροντίσει να έχουμε τη δυνατότητα να στηρίζουμε και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Για όλο το 2022 αν χρειαστεί. Έχουμε ήδη σχεδιάσει και μελετήσει σενάρια ακόμα και για το σύνολο του 2022», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη στήριξη των αγροτών με τη διάθεση 50 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη αναδρομικά το 80% της επιβάρυνσης από την ενέργεια που κατανάλωσαν από 20 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου. «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν αυξήσεις, που δεν θα ξεπερνούν το 10%-15% στους λογαριασμούς τους. Και βέβαια από 1η Ιανουαρίου και μετά ήδη έχουμε προχωρήσει σε οριζόντια επιδότηση του 50% της αύξησης του κόστους της ενέργειας», ανέφερε.

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Πάνω από 5 εκατ. φορολογούμενοι, το 80% περίπου του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, θα δουν χαμηλότερο φόρο μετά την ανακοίνωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, που ανέρχεται πλέον μεσοσταθμικά στο 34%, υπερκαλύπτοντας την υπόσχεση για μείωση κατά 30%. 

Στις σημαντικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο εκτός των μειωμένων συντελεστών είναι:

  • η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για όλα τα ακίνητα αξίας έως και 400.000 ευρώ.
  • η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο για ακίνητα πάνω από 400.000, που στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι μικρότερος από αυτόν που πλήρωσαν πέρυσι.
  • ο νέος φόρος θα εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος Απριλίου και θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Καύσιμα: Ράλι ανόδου στην τιμή βενζίνης και πετρελαίου

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα καύσιμα, η άνοδος της τιμής τους είναι διαρκής με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για βενζίνη στα 2 ευρώ ακόμη και στην Αττική και πολύ ακριβότερη στα νησιά. Σε αυτόν τον τομέα ωστόσο δεν προβλέπεται μείωσει στον φόρο των καυσίμων, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Το κυριότερο όμως είναι ότι ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος. Δηλαδή τα καύσιμα τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο, ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη και είναι τεράστιος αλλά τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο» ανέφερε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA